Шпирић: Техничким измјенама до изборног резултата по вољи странаца

Срна
Шпирић: Техничким измјенама до изборног резултата по вољи странаца

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је Срни да техничке измјене Изборног закона БиХ неће вратити кредибилност изборног процеса, нити ће бити од круцијалне важности за земљу, већ ће ојачати компетенције Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у креирању изборних резултата по вољи међународне заједнице.

-Нажалост, занемарили су чињеницу да ЦИК нема унутрашњи кредибилитет ни легитимитет, као и да ће му снага пумпана извана бити контрапродуктивна - рекао је Шпирић.

Он је истакао да су протести испред зграде ОХР-а рађени у пуној координацији бошњачких власти и опозиције са Кристијаном Шмитом, те изразио сумњу да су и посљедњи.

Према његовим ријечима, ови протести су завршени са пуним и потпуним задовољством само Бошњака, док Хрвати и Срби још анализирају домете одлука писаних у дубокој конспирацији са Бошњацима.

-Оно што је сада сигурно, да слиједи наставак „Шмитовања“ изборног законодавства у БиХ, можда само у супротном смјеру - рекао је Шпирић.

Он је нагласио да би овакво креирање и вођење изборне реформе у БиХ могло бити поучно и за Републику Српску, поготово за њену опозицију, са којом је међународна заједница радила по принципу добро одабраних група и примијенила метод "терапијског рада у заједници".

-Њени лидери још увијек „боксују у нула категорији“ и све док не схвате да се позиција Републике Српске брани заједно са (српским чланом Предсједништва БиХ) Милорадом Додиком, а не са Шмитом и Бакиром (Изетбеговићем, лидером СДА), неће бити добро - поручио је Шпирић.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана