Шпирић: Рјешења проблема не треба тражити изван БиХ

Срна
Шпирић: Рјешења проблема не треба тражити изван БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да рјешења свих проблема треба тражити у БиХ, јер се свако рјешење извана показало као најгоре за оне који овдје живе.

“Жао ми је што се веома мало институционално разговара у БиХ како би се нашло рјешење које је комотно за све него се оно тражи изван БиХ. Када се год оно тражило изван БиХ то је производило политички паразитизам у БиХ и многи чекају рјешење изван БиХ, а свако такво рјешење се покаже као најгоре за нас који ту живимо”, рекао је Шпирић за РТРС.

Говорећи о посјети лидера СДА и ХДЗ-а БиХ Бакира Изетбеговића и Драгана Човића Хрватској и разговора са премијером те земље Андрејом Пленковићем, он је рекао да је увијек добро да се разговара, али када се погледају односи унутар БиХ, “они су са неспоразумима отишли у Загреб и са истим неспоразумима су се и вратили”.

“Иза кулиса се овдје бије битка за ново уставно уређење БиХ у којем Хрвати с разлогк траже пуну конститутивност, а Бошњаци се боре за жграђански концептж 50 плус један да би на крају Пленковић саопштио данас да је рекао да Хрватска стоји иза легитимних захтјева Хрвата, да нико никоме не може да бира легитимне представнике, што значи да Комшић, да је отишао у Загреб не би био легитимни представник Хрвата. То је порука и Изетбеговићу да су они на нивоу представника нација које живе у БиХ, а не у неком државном својству”, рекао је Шпирић.

Он каже да сумња да је у Загребу разговарано о Србима у Федерацији БиХ /ФБиХ/, додавши да је њихов однос порема Србима јасан - Срби су протјерани из ФБиХ и они су тамо на нивоу статистичке грешке.

“У насељима у ФБиХ гдје су некада живјели Срби данас има више миграната него Срба. Портоје само четири општине, Дрвар, Грахово Гламоч и Петровац гдје су Срби већински народ, али је срамотан однос власти кантона према људима који су се тамо вратили”, рекао је Шпирић.

Он је навео да је Србија, од када је Александар Вучић дошао на власт, прошле године уложила готово три милиона КМ за изградњу фабрике, инфраструктуре, банке, болнице, обданишта, а Српска у посљедњих 15-20 година од када је Милорад Додик на раличитим функцијама и улогама, помаже те људе и они вјерују у те политике.

Шпирић каже да кантон, ФБиХ и БиХ нису урадили ништа за ове српске општине, додавши да су ти људи судбоносно везани за Српску и Србију, те им поручио да остану јединствени.

Шпирић каже да се у том смислу обрукала и међународна заједница, те наводи да је почео процес асимилације Срба који не могу да уче матерњи језик и немају националну групу предмета.

Када је ријеч о посјети чланова Предсједништва БиХ Бриселу Шпирић каже да је ово вријеме када је БиХ потребан нови оптимизам, да им се каже да би БиХ требало да добије статус кандидата који би БиХ посветио европском путу, смањио тензије и свађе.

“Али док се не испуни 14 плус један услова сумњам да ће бити попустљивости у Бриселу”, сматра Шпирић.

Он наглашава да ће у Бриселу бити тешких тема те је изразио наду да ће се чланови Предсједништва БиХ вратити са обавезом да се ствари заједнички дефинишу и да се уради оно што је преостало, а то је реформа правосудног система, усвајање закона.

Говорећи о нападима у ФБиХ на њега и премијера Републике Српске Радована Вишковића, Шпирић је рекао да га то не изненађује јер, нагласио је, постоје ефемерне политичке партије и личности које само могу бити “систем допуне великим”.

“Ја чак имам мање проблема са САД, које су ставиле мене и моју породицу на жцрну листуж него са онима који ради тога желе да се обрачиунају са мном”, рекао је Шпирић и додао да о његовом политичком раду најбоље свједоче изборни резултати.

Шпирић је нагласио да се против њега у БиХ никада није водио никакав процес и да институције треба да раде свој посао, додавши да је у предизборно вријеме, када је у ФБиХ много проблема, најзгодније лоптицу пребацивати на другу страну.

Шпирић каже да је убијеђен да је премијер Српске Вишковић честит човјек и да је његова ратна прошлост чиста.

“Ми нисмо људи који треба да се плаше и спреман сам да одговарам пред институцијама за све оно што може бити поткријепљено валидним аргументима”, рекао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана