Шпирић: Очекивања да се поздрави рјешавање питања Уставног суда

Срна
Шпирић: Очекивања да се поздрави рјешавање питања Уставног суда

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је да је очекивао да из Сарајева, од људи који имају државничку логику, да буде поздрављено то што је Република Српска, у складу са препорукама Европске комисије, први пут затражила сувереност Уставног суда БиХ и да се о томе разговара.

Шпирић је навео да је закон о томе понудио СНСД, да исто виђење имају и представници партија из реда хрватског народа, као и да је потребна подршка бошњачких партија да би прошао, те је зато очекивао да ће порука из Сарајева бити како треба разговарати.

“Очекивао сам да ће ово представници парламентарних политичких партија из реда бошњачког народа схватити као позив за разговор, а не позив за политичке мржње, различите политичке поруке којих, нажалост, увијек у БиХ не мањка са свих страна. Убијеђен сам да ће до тог разговора доћи у скорије вријеме”, рекао је Шпирић за Алтернативну телевизију.

Он је указао на потребу да се разговара са СДА, СББ, СДП и ДФ да кажу шта њима у том приједлогу не одговара, по чему може одговарати само Србима или само Хрватима, а бити против Бошњака, односно да се отвори расправа о суштини проблема.

Шпирић је констатовао да су закључци посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом, Уставом и са европским препорукама.

“Квалитетне одлуке Народне Скупштине Републике Српске, односно њени закључци, траже институционално, а не насилно реаговање”, рекао је Шпирић, који је изразио жаљење што се приступило различитом тумачењу таквих одлука.

Он је додао да га посебно жалости саопштење замјеника помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера, али сматра да то говори како не постоји добра комуникација на релацији Република Српска - америчка администрација и да се у наредном периоду мора радити на њеном побољшању.

Шпирић сматра да је ова порука стигла до америчке администрације на бази искривљених ставова, те да у наредном периоду треба објашњавати и предочавати ставове Народне скупштине, политичке и институционалне ставове Републике Српске.

Он је напоменуо да Република Српска путем закључака и шаље поруку да су проблем Уставни суд БиХ и његове одлуке.

“На то добијамо поруке из Сарајева да ми пријетимо отцјепљењем, сецесијом. Плашим се да је на трагу тих порука америчка администрација имала ове закључке да се у Републици Српској спрема сецесија”, оцијенио је Шпирић, те поновио да се не спрема никаква сецесија, нити блокада институција БиХ.

Он је подсјетио да је Република Српска дала рок од 60 дана да се нађе рјешење за позицију Уставног суда БиХ, односно да се ријеши законским путем замјена страних судија домаћим судијама, те да не сматра да ће било какве уцјене ријешити проблем.

Представнике међународне заједнице, за које је рекао да су на брзину изрекли различите оцјене, Шпирић је замолио да прочитају закључке и да не насједају.

Он је поновио и да је Уставни суд политичка, законодавна и правна институција и супститут врховном суду, те да као такав не постоји нигдје у свијету.

Шпирић истиче да се Република Српска и Срби заправо плаше одлука Уставног суда умјесто да га уважавају, да тамо осјећају заштиту, због чега је потребна реформа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана