Шпирић: Измјене закона тражене да се покрије нерад институција

Срна
Шпирић: Измјене закона тражене да се покрије нерад институција

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра непотребним измјене и допуне Закона о јавним набавкама и измјене и допуне Закона о лијековима, јер нема ниједног разлога да се у БиХ не проводи вакцинација против вируса корона, те оцијенио да су измјене предложене да би се прикрио нерад институција.

 “Захтјев за измјене закона требао је да послужи да покрије нерад институција које не одговарају систему него одговарају странкама”, рекао је Шпирић новинарима након сједнице Дома народа.

Он је навео да је посебан проблем у БиХ чињеница да је паралисан систем по дубини, те оцијенио да се то ради намјерно да би се се изњедрило министарство на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, ту намјеру је разоткрио делегат бошњачког народа Денис Бећировић, а гласањем потврдила СДА, која је била иницијатор измјене ових закона у Представничком дому.

Он је појаснио да је Бећировић предложио да Савјет министара предложи измјене Закона о Савјету министара и уведе министарство здравља БиХ, те додао да тиме не би био ријешен проблем вакцинације у БиХ.

“Ако је то стварни разлог корекције ова два закона, наноси се огромна штета грађанима БИХ”, рекао је Шпирић новинарима након сједнице Дома народа.

Он је додао да члан 10 Закона о јавним набавкама даје солидан простор да се у директним контактима набављају вакцине против ковида 19 и да се приступи процесу имунизације у складу са законима у БиХ.

Шпирић је рекао да процес обарања ових законских приједлога није завршен до Човић и да се гласа у другом кругу, те да сматра да политичко расположење неће бити промијењено.

Он је истакао да се измјенама постојећих закона неће ријешити проблем, те додао како се мора поставити питање да ли је досадашња набавка незаконита јер је Министарство цивилних послова у Савјету министара завршило четири тендера и у то су ушле поједине агенције.

Шпирић је истакао да је примјеном постојећег Закона о јавним набавкама БиХ могла бити у дубини процеса набавке вакцина и имунизације.

Он је објаснио да су посланици СНСД-а у Представничком дому гласали за измјене ових закона јер су се појавиле непосредно на сједници и да није било времена да се изврше потребне стручне и страначке консултације.

“Ми смо сада имали довољно времена да видимо да не постоји потреба за измјене постојећих закона. Дом народа и јесте ту да понуди коначну оцјену. Грађани су могли проћи фазу имунизације у складу са постојећим законима”, нагласио је Шпирић и напоменуо да није било ни захтјева за измјене ових закона од агенција које се тиме баве.

Шпирић је констатовао да се оваквим понашањем чини штета грађанима БиХ који плаћају цијену.

“Све смо учинили да упозоримо институције да се баве својим послом. Да ли је иједна странка покренула било који процес опозива својих директора који не раде овај посао. Не знам ниједну. Ако су сви добро радили, а грађани остали изван имунизације, онда то јасно говори да неко не ради свој посао”, упозорио је Шпирић.

Он је рекао да је БиХ дошла у ситуацију да директори агенција не одговарају систему него странци.

“Ако странка хоће државно министарство, а неће имунизацију да би натјерала друге да је послушају, то је инат који чини штету свима. Упозоравам да то није добро”, поручио је Шпирић и додао да се рјешење састоји у Закону о јавним набавкама, те да нема потребе да се мијења ни Закон о лијековима и медицинским средствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана