Корона ушла у манастир у околини Дервенте

Милијана Латиновић
Корона ушла у манастир у околини Дервенте

ДЕРВЕНТА - Један монах из дервентског манастира Доња Бишња позитиван је на “ковид 19”, а због тога, иако су врата светиње и даље отворена, вјернике нема ко да дочека.

Потврдио је то за “Глас Српске” монах Симеон, нагласивши да је и он сам у изолацији, јер је био у контакту са другим монахом који је заражен.

- Већ десетак дана смо у изолацији. Неколико људи који су били на служби се разбољело. Манастир је отворен, али смо ми у изолацији. Народ може доћи, само што не служимо у уобичајено вријеме када народ долази, већ раније док смо сами. Молимо се за здравље свих наших вјерника - казао је монах Симеон.

Говорећи о монаху који се заразио казао је да је он добро, да нема никаквих симптома.

- Након што се код једног од вјерника потврдило да је позитиван и ми смо морали у изолацију, јер смо били у контакту с њим - додао је монах Симеон, нагласивши да је манастир Доња Бишња веома посјећен и да је велики број вјерника долазио да се под тим светим сводом помоли Богу.

- Откако се ово догодило мање вјерника долази. Сви смо испрепадани и можда је и боље тако, да сачекамо да се све ово смири - казао је он.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран рекао је за “Глас Српске” да је епидемиолошка слика у Дервенти под контролом.

- Кластер из манастира још помало тиња. Људи се свакодневно јављају и отприлике имамо 15 грађана који су заражени, а у вези су са тим кластером, у просјеку два до три случаја дневно. Велики број људи је у изолацији, али надам се да неће бити експлозије епидемије - истакао је Шаран.

Додао је да су грађани били веома одговорни у овом случају те да су се многи и сами јавили у Хигијенско-епидемиолошку службу да би спријечили даље ширење вируса.

- Сви су углавном били асимптоматски. Важно је да нисмо имали тежих случајева. Спорадично се јави понеки пацијент који не може прецизно дефинисати контакте, али све у свему ситуација је под контролом и важно је да не прелазимо неки број пацијената које не бисмо могли збринути - рекао је Шаран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана