Сорош револуцијама руши владе РС и Србије

Горан Маунага
Сорош револуцијама руши владе РС и Србије

Бањалука - Амерички милијардер Џорџ Сорош, према тајном плану за 2016. годину, чији су се детаљи појавили у јавности, стајаће иза покушаја обојене револуције у РС и Србији, чији је циљ збацивање њихових влада.

Сорош, како преносе амерички медији, креирао је план са десет тачака на којима ће концентрисати средства и напоре својих невладиних организација повезаних са обавјештајним агенцијама, а на њему су се нашле власти Србије и РС.

- Предсједник РС Милорад Додик пријети да ће прогласити независност. Додик има подршку Србије и руског предсједника Владимира Путина. Сорош је одлучио да уклони све препреке и да збаци владе Србије и РС и на тај начин доведе на власт компатибилне и антируске снаге у обје републике - наводе амерички медији и додају да Сорош увијек успијева да оствари максимални профит од хаотичне ситуације које изазивају он и његови сарадници.

Шеф Представништва РС у Вашингтону Обрад Кесић каже за "Глас Српске" да нема информације из прве руке о вјеродостојности тог плана, али напомиње да је Сорош био један од главних финансијера свих обојених револуција и да је својевремено подржао и опозицију у Србији.

- Био сам тада део те опозиције. То Сорошево отворено друштво директно је сарађивало с нама, усмеравајући нам директно средства. Његова фондација се у међувремено променила, али је остала врло активна. Ми сваки дан осећамо покушаје стварања нестабилности у РС и то јесте највећи изазов у 2016. години - каже Кесић.

Он наглашава да је Сорош директно учествовао у финансирању независности Косова и да је његова фондација била активна за вријеме ратова у БиХ и Хрватској.

- Сорошова фондација у том послу је била активна у сарадњи с другим фондацијама и уз директну сарадњу с америчком администрацијом из тог времена - каже Кесић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже да је и тај план доказ да геополитичка укрштеница на Балкану још није завршена.

- Ми, традиционално, на тој укрштеници не стојимо добро. Зато смо раније остајали без великог броја становника и територије. Битно је да будемо свјесни тих процеса, па макар били и одгођени, јер имамо озбиљна искуства о својим страдањима у посљедњих 100 година. Од тога зависи да ли ћемо опстати. Надам се да имамо тај условни рефлекс и да је он јачи од међусрпских глупости, односно од разних домаћих шпијуна и сателита - каже Стевандић.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да има доста оних који желе да Српске буде што мања или да је уопште не буде и да је пред српским званичницима тежак, али не и нерјешив задатак.

- На различитим мјестима у свијету праве те аранжмане и то ми осјетимо. То можемо осјетити ако будемо снажни и јединствени. И Русија је сада фактор на који се мора рачунати. Не може се више свашта радити на Балкану, а да о томе не буде питана и Русија. Најнепријатније у свему је што су домаће снаге заинтересоване за сличне ствари, јер је у питању бјесомучна борба за власт - рекла је Мајкићева.

Професор београдског Факултета за безбједност Зоран Драгишић каже да су владе РС и Србије стабилне, да иза њих стоји снажна подршка народа, коју било који појединац у свијету, па макар то био и Сорош, не може да сруши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана