Шолц: Нема пречица за ЕУ, изузетак за Украјину био би неправда према Балкану

Танјуг
Шолц: Нема пречица за ЕУ, изузетак за Украјину био би неправда према Балкану

БЕРЛИН - Њемачки канцелар олаф Шолц изјавио је данас да се не могу убрзати напори Украјине да се придружи ЕУ, упркос „руској инвазији“ и нагласио да би прављење изузетка у случају Украјине било неправедно према „балканским државама“, које желе да постану чланице Уније.

-Они су годинама предузимали интензивне реформе и припремали се за придруживање. Испуњавање обећања која смо им дали није само питање нашег кредибилитета. Данас, више него икад, њихова интеграција је такође у нашем стратешком интересу - рекао је Шолц обраћајући се у Бундестагу, уочи састанка лидера ЕУ.
Он је нагласио да нема „пречица“ за приступање трговинском блоку, преноси BBC.

Њемачки канцелар сагласио се са оцjеном француског предсjедника Емануела Макрона, који је раније рекао да ће бити потребне деценије да Украјина постане чланица ЕУ.

Он је рекао и да ЕУ мора да се припреми за обнову Украјине послijе рата тако што ће основати фонд солидарности, који ће помоћи да се покрије трошак од више милијарди евра, додаје Ројтерс.

-Обнова уништене инфраструктуре и ревитализација украјинске економије коштаће милијарде - поручио је Шолц.

Шолц је, како је раније пријенето, најавио и да ће путовати на Западни Балкан, прије састанка Европског савјета који је на програму сљедећег мјесеца, како би пренио поруку региону да му је мјесто у Европској унији.

Он ће средином јуна доћи у посету Београду, гдје ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем, сазнаје Танјуг у Берлину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана