Шолаја: Резолуција показује тоталну конфузију у политици Европског парламента

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја сматра да резолуција Европског парламента о БиХ показује тоталну конфузију у њиховој политици, јер се након толико година напора тај парламент враћа на неке елементарне поставке које чак и не одговарају стварном стању ствари у БиХ.

"Не може се говорити о томе да резолуција Европског парламента о БиХ треба да представља неки обавезујући правац, јер само може да продужи конфузију у БиХ, с обзиром на то да не одговара стварном стању ствари у БиХ", рекао је Шолаја Срни.

Шолаја је појаснио да је ријеч о необавезујућој резолуцији која може дати један политички оквир на који ЕУ жели да се упути да се размишља, наводећи да Европски савјет доноси обавезујуће одлуке.

Према његовим ријечима, оно што је још горе је да ова резолуција, као и неки каснији приједлози других институција ЕУ - Европске комисије говори о једном поразу демократског процеса и непоштовању демократије и институционализованог политичког система у БиХ.

"У Европском парламенту, да су прецизније посматрали неке изјаве из Републике Српске, схватили би да то није сецесија него одговор на централистичке пријетње, чак и пријетње оружаним сукобом који су онда изазивали такво размишљање", истакао је Шолаја.

Шолаја је рекао да би било боље да су у Европском парламенту у том правцу размишљали, истичући да је то на крају показало одбијање разговора лидера СДА Бакира Изетбеговића са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Оливером Вархељијем о теми изборног процеса у БиХ.

"Очигледно је да је централистичка бошњачка политика која је сада у хаосу и конфузији показује сав свој неуспјех", рекао је Шолаја.

Он је истакао да се све више показује идеја и политика да се земље Балкана - Србија, Албанија и Црна Гора поставе као приоритети у чланству у ЕУ, а да БиХ и самопроглашено Косово остану у чекаоници.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију о БиХ у којој се наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи, те позивају међународни актери да подрже ОХР и да реагују на "сецесионистичке напоре руководства Републике Српске снажнијим и кредибилнијим приступом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана