Софтић кажњава због 9. јануара

Дарко Момић
Софтић кажњава због 9. јануара

БАЊАЛУКА - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић наложио је да свим запосленицима ове институције који су 10. јануара одсуствовали с посла због прославе Дана Републике Српске тај дан буде уписан као дан годишњег одмора или као неоправдано одсуство.

Након што је тај његов налог изазвао негодовање међу запосленима са пребивалиштем у Српској који су искористили право да празнују поводом Дана Републике који се ове године празновао и дан касније зато што је 9. јануар падао у недјељу, Софтић је запосленима прослиједио Информацију у којој објашњава да „не постоји правно упориште да се 10. јануар третира као празник и на тај начин приказује у евиденцијама одсуства с посла”.

- Обраћам вам се с намјером да вас потпуно и тачно информишем и уз жељу да отклоним било какве спекулације у вези обрачуна плата и третирања одсуства на дан 10. јануар због чега сам свим организационим јединицама доставио јасан и недвосмислен налог за поступање. Погрешно је закључити да се као валидан основ за поступање службеника ЦББиХ са пребивалиштем у РС, може користити било какав закључак или одлука Владе РС - сматра Софтић.

Сасвим је јасно, наводи даље гувернер, да се иза издавања предметног налога не крије никаква лоша намјера нити било шта томе слично, што појединци злоупотребљавају и на врло тенденциозан начин манипулишу чињеницама него је исти утемељен искључиво на важећим прописима.

- На исти начин, искључиво у складу са важећим прописима третираће се и сви други празници - навео је Софтић.

Један од запослених у сједишту ЦББиХ у Сарајеву који је инсистирао на анонимности каже да су Срби до сада имали право да празнују Дан Републике, али да је ове године половина Срба 10. јануара била на послу, а половина није. Он додаје да је међу онима који нису радили и истиче да још никоме није обрачуната јануарска плата, али да све указује на то да ће они који нису радили моћи да бирају да ли ће се одрећи једног дана годишњег одмора или се подвргнути могућем дисциплинском гоњењу.

- Према Софтићевом налогу, не само ми у Сарајеву, него ни запослени у Главној банци ЦББиХ у Бањалуци и на Палама нису имали право да 10. јануара празнују поводом Дана Републике Српске. Оно што зачуђује је што је ово први пут да се гувернер овако поставља. До сада су запослени имали право на нерадни дан поводом 9. јануара - каже наш саговорник.

То потврђује и донедавна вицегувернерка ЦББиХ Милица Лакић која каже да први пут чује за Софтићеву инструкцију, додајући да до сада није било проблема у вези са прославом 9. јануара. Она истиче да је сваке године имала право на нерадни дан поводом Дана Републике, као што су то право имали и они који славе 1. март и да не зна шта се одједном промијенило.

- Вољела бих да видим шта је наведено као аргумент да се људима не уписује празнични дан, односно плаћено одсуство. Сјећам се да је 2020. године 1. март падао у недјељу и да је Влада ФБиХ, као што је ове године урадила Влада Српске, донијела одлуку да 2. март прогласи за нерадни дан. Запослени из ФБиХ су тада имали право на празник, тако да не видим зашто запослени из Српске сада по истом основу не би имали исто то право - казала је Лакићева.

Мандат

Управном одбору Централне банке БиХ 10. августа прошле године истекао је мандат, након чега га је УО сам себи продужио. На сједници одржаној тог дана, УО је заузео став да је неопходно омогућити несметано извршавање законске улоге, основних задатака и функција ЦББиХ, док Предсједништво БиХ не изврши именовање новог УО.

- Све одлуке УО ЦББиХ које су донесене послије 10. августа, када је актуелном сазиву истекао мандат, могу се довести у питање пред судовима - оцијенио је продекан Економског факултета на Палама Марко Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана