СНСД-у 47 функција, ДНС-у и социјалистима по девет

Дарко Момић
СНСД-у 47 функција, ДНС-у и социјалистима по девет

Бањалука - Према предложеном Споразуму о заједничком дјеловању до 2022. године који се нашао пред лидерима шест странака владајуће коалиције у Српској на посљедњем састанку на Мраковици, СНСД би требало да има 47 руководећих позиција у јавним предузећима, установама и институцијама, ДНС и Социјалистичка партија по девет, ДЕМОС седам, Уједињена Српска четири, а НДП три директорске функције, сазнаје “Глас Српске”.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да су на састанку утврђени проценти учешћа у власти сваке од чланица коалиције, при чему је једини критеријум био број посланика у Народној скупштини РС.

- Договорили смо се да до 15. маја у складу са овим процентима направимо први анекс везано за овај споразум који ће тачно утврдити шта којој партији припада - рекао је Додик.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” одлично упућеног у детаље преговора, лидери странака су на састанку на Мраковици пред собом већ имали први анекс који је споменуо лидер СНСД-а и постигли су начелни договор о подјели директорских функција. Наш извор тврди да највише разлога за задовољство имају у најмлађој парламентарној странци у Српској – ДЕМОС-у.

- Кадрови Недељка Чубриловића ће руководити у седам атрактивних јавних предузећа и установа. То су РиТЕ “Угљевик”, “Аутопутеви РС”, Завод за медицину рада и спорта, Републички девизни инспекторат, Агенција за безбједност саобраћаја, Републичка управа за игре на срећу и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа - тврди наш извор.

Према његовим ријечима, у ДНС-у и Социјалистичкој партији немају превише разлога да трљају руке, прије свега у ДНС-у који је са 20 одсто руководећих мјеста у прошлом мандату спао на 12 одсто, колико има и СП којој је прије четири године припало 15 одсто руководећих мјеста.

- ДНС ће поново дати директоре Путева РС, Жељезница РС, Агенције за осигурање, Фонда за професионалну рехабилитацију, Туристичке организације РС, Завода за образовање одраслих, Републичког секретаријата за законодавство, Опште болнице Приједор, као и директора нове институције - Оператора система подстицаја (ОСП). Та нова институција ће бити одговорна и надлежна за подстицаје у области енергетике, а та надлежност је до сада по неком нејасном принципу била подијељена између Електропривреде РС и Регулаторне комисије за енергетику РС - објашњава наш саговорник.

Он додаје да ће кадрови Петра Ђокића остати директори у Шумама РС, Електрохерцеговини, Јавном фонду за дјечију заштиту РС, Републичкој управи за инспекцијске послове, АПИФ-у, Фонду за заштиту животне средине, Центру за пружање бесплатне правне помоћи, Републичком заводу за стандардизацију и метрологију и Комисији за концесије.

Према његовим ријечима, најјача владајућа странка задржаће руководећа мјеста у свим осталим јавним предузећима, установама и институцијама, међу којима су “Електропривреда РС” и већина зависних предузећа из њеног састава.

- Поред тога, СНСД ће и даље контролисати здравствени сектор, јер ће руководити Фондом здравственог осигурања и свим општим болницама, осим оне у Приједору, као и свим  осталим здравственим установама из надлежности Владе РС. Директори из ове странке и даље ће бити на челу Пореске управе, Геодетске управе, Фонда ПИО, Агенције за банкарство, ИРБ-а РС, Завода за запошљавање, Завода за статистику, затим Републичког педагошког и Републичког хидрометеоролошког завода и низа осталих установа и институција - објашњава наш извор.

УС и НДП

У Уједињеној Српској и НДП-у могу бити задовољни расподјелом. Странци Ненада Стевандића треба да припадну четири директорске фотеље и то у “Поштама Српске”, “Заводу за уџбенике и наставна средства”, Републичком заводу за геолошка истраживања и Институту за јавно здравство у коју је недавно већ засјео њихов Бранислав Зељковић.

- Поред фотеље директора “Електрокрајине” у којој је већ лидер Драган Чавић, његовој странци припада и широј јавности мало познато предузеће “Град” из Бијељине у оквиру кога послује Агротржни центар “Кнез Иво од Семберије”, али и Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме - објашњава наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана