СНСД: Република Српска потврђена у Дејтону као државотворни ентитет

ГС
СНСД: Република Српска потврђена у Дејтону као државотворни ентитет

БАЊАЛУКА - БиХ није постала држава када је супротно вољи српског народа прогласила независност 1992. године, нити је то успјела постати у протеклих 25 година након закључења Дејтонског мировног споразума, саопштено је данас из СНСД-а.

Из СНСД-а наводе да је Република Српска као држава српског народа и свих других народа који у њој живе, добила потврду Дејтонским споразумом као државотворни ентитет, задржавши највећи дио својих државних надлежности, преноси РТРС.

- Треба подсјетити на ријечи Ричарда Холбрука који је убјеђујући Алију Изетбеговића да прихвати име Републике Српске, рекао "не вјерујемо да име Република Српска значи много све док добијате све друго - међународно признање, дефинисане границе, прихватање вашег легалног статуса. Ништа од овога раније нисте имали". Холбрук је у Дејтону још рекао "да постоје два ентитета и да само можемо правити концепт Устава БиХ извлачећи из два ентитета, онај садржај који ће омогућити да се сачува држава, да колико-толико буде функционална и стабилна" - наводи се у саопштењу.

Из СНСД-а истичу да је очигледно да је Дејтонским споразумом дато и превише БиХ, а поготово неуставним преносом надлежности на ниво БиХ.

- Незавршени рат који воде СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић, неумјереним захтјевима за централизацијом и унитаризацијом, годинама је потпомаган пристрасним и антидејтонским дјеловањем ОХР-а и дијела међународне заједнице. То је БиХ удаљило од Дејтонског споразума, водећи је ка неповратном путу распада, прво фактичког, а касније и формалног - закључено је у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана