СНСД “претреса” сарадњу са ДНС-ом на локалу

Ведрана Кулага
СНСД “претреса” сарадњу са ДНС-ом на локалу

Бањалука - Врх СНСД-а затражио је од општинских и градских одбора у Републици Српској да најкасније до сутра у централу странке доставе информацију о односима које на локалу имају са ДНС-ом, након што је странка Марка Павића запријетила изласком из владајуће коалиције, а што је у водећој партији оцијењено као лоша и непромишљена одлука.

Страначке делегације СНСД-а и ДНС-а, предвођене лидерима Милорадом Додиком и Марком Павићем, за истим столом ће се највјероватније наћи идуће седмице како би разговарали о будућој сарадњи након што је ДНС у суботу одлучио да “замрзне” своје дјеловање у владајућој коалицији.

Предсједништво ДНС-а је, наиме, одлучило да заустави даље дјеловање у оквиру споразума са коалиционим партнерима. Разлог за то је, како истичу, “разочараност односом према ДНС-у на републичком и на локалном нивоу, непрестаним и учесталим смјенама, неповјерењем, сумњичењем кадрова ДНС-а, ниподаштавањем резултата рада и онемогућавањем дјеловања у пуном капацитету”.

- Одлуке ћемо самостално доносити и политички дјеловати искључиво у интересу грађана - поручили су из ДНС-а и додали да ће Павић преузети активности на организацији састанка са представницима СНСД-а да би размотрили новонасталу ситуацију и међусобне односе, након чега ће ДНС донијети коначну одлуку о свом политичком дјеловању.

Павић је упутио и отворено писмо Додику, гдје га је позвао да анализирају међусобне односе прије коначне одлуке ДНС-а.

У појединим локалним одборима СНСД-а су потврдили за “Глас Српске” да им је из Секретаријата стигао допис, те затражено да до сутра доставе информације о сарадњи коју имају са ДНС-ом на локалном нивоу.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић потврдио је за “Глас Српске” да ће странка ускоро анализирати допис ДНС-а и утврдити будуће потезе.

- Они су замрзнули односе, нису напустили коалицију и сигурно је да треба размотрити све спорне тачке и ићи ка томе да се оне, евентуално, ријеше - рекао је јуче Петровић.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић је, у првим реакцијама на став ДНС-а, рекла да је могуће да има проблема, али да их разговором треба рјешавати, док је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао да СНСД сматра да је одлука ДНС-а лоша, непромишљена и неодговорна.

- Ипак, увијек смо за разговоре и никада није био проблем да разговарамо са било којим од коалиционих партнера - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да мора подсјетити јавност, али и људе у ДНС-у, да су, када је у питању републички ниво, одлуке како ће која странка бити заступљена доношене управо на основу разговора, прво појединачних разговора СНСД-а и ДНС-а, а затим и на нивоу комплетне владајуће коалиције.

Ковачевић је навео да је, када је у питању локални ниво, све вријеме док је СДС био власт у Добоју, ДНС био њихов главни коалициони партнер.

- Није нам се то свиђало, али нисмо доносили одлуке о замрзавању односа на свим нивоима. Ми смо увијек држали до својих коалиционих партнера и то је главни разлог што је ова коалиција трајала оволико колико је трајала, а они ће сами да донесу одлуку да ли ће још трајати - рекао је Ковачевић.

У ДНС-у, с друге стране, јуче мук. Из врха је поручено да неће давати изјаве, нагласивши да су рекли шта су имали, те да је лоптица пребачена СНСД-у. Саговорник “Гласа Српске” из ДНС-а је подвукао да 20 година сарадње није мало, да очекује разговоре, али да не вјерује да ће до њих доћи ове седмице због операције на коју мора Павић, али и најављених обавеза Додика.

Сјеча кадрова

ДНС је у саопштењу након сједнице Предсједништва странке навео да посљедња дешавања у вези са смјеном њихових кадрова, за које тврде да су коректно радили свој посао, представља доказ односа према ДНС-у. Појединци тврде да су посљедње смјене кадрова у Приједору, граду који слови за упориште ДНС-а, само кап која је прелила чашу јер су смјене њихових кадрова почеле прије годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана