СНСД и ХДЗ сагласни око свих питања - СДА блокира све нивое власти

ATV
СНСД и ХДЗ сагласни око свих питања - СДА блокира све нивое власти

Са ХДЗ-ом немамо проблема, јер смо усаглашени да изборни побједници требају да чине власт на БХ ниво, поручује предсједник СНСД-а. Милорад Додик, каже да нема повјерења у лидера СДА Бакира Изетбеговића који шта год да договре три лидера, он не испоштује.

Још једном поручује да Република Српска неће прихватити ни један документ који има везе са АНП-ом и да у СНСД-у нису наивни да им се, како каже, потура документ који би у Бриселу био прихваћен као АНП.

“Они од СНСД-а хоће технички документ да га доведу у Савјету министара који у свом саставу нема ни једног члана СНСД-а и  траже од структуре која зна када би се то увојило и када би они то усвојили, како је то рекао Шаровић јуче, то значи да би се отворила врата за реконструкцију власти, нове власти и они то неће из тог разлога. Ми немамо тамо никога у Савјету министара и онда они покушавају да премјесте одговорност на нас, ево овако ћете донијети одлуку која ће гласити овако, е нећемо донијети одлуку”, каже Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Нема само СНСД проблема са лидером СДА. Ни делегација ХДЗ-а која се данас састала са представницима СДА није направила бог зна какав договор како би Федерација изашла из политичке кризе. Што се тиче лидера ХДЗ-а рекло би се да више вјерује у брзо формирање БХ власти, него договора у Федерацији око измјене Изборног закона. Бакир Изетбеговић поново је дао рок од двије седмице да се покуша наћи компромис око измјене Закона, али и поручује да се не очекује превише.

“Управо се од нас нешто превише очекује након оваквих састанака, неки драматични преокрет, тога неће бити. Евентуално можемо неке мале кораке направити који ће омогућити да се покренемо напријед. Немојте мислити да се за десет дана може нешто ријешити што се није за десет година”, каже Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

“Логичан рад без политичког договора нам је узалуд. Као што знате сутра у Мостару су договори између ХДЗ-а и СНСД-а, вјерујем ако буде све онако како је планирано да врло брзо имамо састанак странака три опције, чиме би формално требали и завршити ову причу”, каже Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Своју причу су започели и СДС и ПДП. Желе измјену пословника Представничког дома БиХ по сваку цијену. Додик упозорава да је то опасан игра и да је то базично питање које се тиче РС. Подсјећа да је Српска успјешно реаговала 2007. када се сличним замислима супротставила тадашњем високом представнику. 

“Напросто овај народ мора да разумије да овдје постоји једна опција која је истрајна да која хоће да се ријеши проблем трајних темеља РС. И има она друга коју предводе Шаровић и Бореновић која је спремна из неких својих разлога да промовише више БиХ у РС, него што РС хоће и жели да је има. И онда су спремни због тапшања по рамену неких странаца да уђу и у базичне ствари као што је пословник”, каже Додик.

Иницјативу СДС и ПДП, подржаће СДА. То је данас рекао предсједавајући извршене и законодавне власти  Денис Звиздић. Приједлог још није стигао у његов кабинет, али на невиђено најављује подршку када иницјатива прође све процедуре. Да измјена пословника неће бити потребна сигуран је предсједник ХДЗ-а Драган Човић након сједнице Колегијума оба дома Парламента БиХ која је одржана по други пут у новом сазиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана