Шнидман: Конференција о Степинцу дио кампање ревизије историје

Срна
Шнидман: Конференција о Степинцу дио кампање ревизије историје

ТЕЛ АВИВ - Израелски новинар Ронен Шнидман критиковао је данас Брисел због недавне конференције о контроверзном загребачком надбискупу Алојзију Степинцу одржане у просторијама Европског парламента и позвао ЕУ да престане са рехабилитацијом колабораната из Другог свјетског рата.

Шнидман је истакао да је конференција о Степинцу у Европском парламенту дио вишегодишње кампање ревизије историје Холокауста у Хрватској и бившој Југославији.

“Слављење Степинца у Европском парламенту као узорне личности по питању вјере и људских права је гротескно и представља увреду за све жртве усташког режима који је загребачки надбискуп подржавао”, навео је Шнидмаб у данашњем блогу за лист “Тајмс оф Израел”.

Он је указао да коришћење институција ЕУ за рехабилитацију сарадника фашиста представља “изопачење њихове сврхе”, с обзиром на то да је оснивање ових институцуја историјски била директна реакција на појаву фашизма.

Шнидман констатује да је упркос различитим информацијама о дјелима Степинца током Другог свјетског рата “неоспорно” да је загребачки надбискуп подржавао фашистички усташки режим диктатора Анте Павелића и био војни викар у усташкој војсци.

Израелски новинар је цитирао и протестно писмо које је Бриселу поводом конференције о Степинцу упутио један од ријетких преживјелих из усташког логора Јастребарско Гојко Рончевић Мраовић.

Конференцију “Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде” организовала је европарламетарац из Хрватске Жељана Зовко, која је према Шнидману жељела да прикаже Степинца као праведника и доведе га у везу са жртвама тоталитарних режима 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана