Шмит званично њемачки кандидат за Инцковог насљедника

Срна
Шмит званично њемачки кандидат за Инцковог насљедника

БЕРЛИН - Њемачки Бундестаг гласањем је званично потврдио кандидатуру Кристијана Шмита као њемачког кандидата за високог представника у БиХ, чиме је он од данас и формално кандидат за ову позицију.

Како сазнају "Независне новине", Влада Њемачке је у протекла два мјесеца обавијестила све чланице Савјета за спровођење мира и остале међународне партнере да Њемачка планира да предложи свог кандидата, али без навођења имена јер је Шмит формално могао постати кандидат тек након потврде у Бундестагу, а од почетка је био информисан и садашњи високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Лист преноси да је у медијима у БиХ протеклих мјесеци било много спекулација, на које Њемачка није могла да одговори јер Шмит формално није био кандидат.

Њемачка одбацује спекулације које су се појавиле у медијима о томе да је Шмитов долазак договорен са Русијом, да Влада САД није била обавијештена, као и остале спекулације.

Њемачка жели да ради са свима без разлике у БиХ на испуњавању пет плус два услова за затварање ОХР-а, како би БиХ што прије могла да буде примљена у ЕУ, речено је "Независним".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана