Шмит ради узалудан посао, Српска све јача

СРНА
Шмит ради узалудан посао, Српска све јача

Историчар Александар Раковић сматра да пријетње санкцијама Републици Српској имају за циљ да демонстрацијом силе уплаши доносиоце одлука, али да Кристијан Шмит ради узалудан посао.

Осврћући се на недавно свједочење Шмита у британском парламенту, Раковић за Срну каже да је очигледно била намјера да се уплаше људе који доносе одлуке у Републици Српској који морају да остану чврсти.

Раковић наглашава да Република Српска све више јача и да ни евентуалне нове санкције ништа неће промијенити.

- Према томе, ово што раде је залудан посао, али то им је, на крају, посао. Нека раде оно што они мисле да треба, а ми ћемо радити оно што ми мислимо да треба, а то је јачање српског фактора свуда на нашем простору - поручио је Раковић.

Социолог Слободан Антонић оцјењује да је из свједочења Шмита у британском парламенту видиљиво да постоји "ароганција силе" која вуче коријене из посљедње деценије двадесетог вијека, када је постојао монополарни свијет и бахато понашање.

Антонић истиче да су та времена прошла и да се промијенио и цио контекст, али да Шмит то очигледно не размије, као ни ситуацију у БиХ.

- Контекст је сада другачији. Ми сада имамо један другачији свет, који се убрзано мења и то понашање такозваног високог представника показује да он, не само да не разуме ситуацију у Републици Српској и БиХ, него да не разуме ни свет у коме живи и који се убрзано мења - истакао је Антонић.

У недавном свједочењу пред пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије Шмит је, говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Срспке, навео да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана