Шмит признао да нема легитимитет

Дарко Момић
Шмит признао да нема легитимитет

БАЊАЛУКА - Након што му није било омогућено да се обрати Савјету безбједности УН-а, њемачки дипломата Кристијан Шмит извјештај о стању у БиХ поднио је Бундестагу, чиме је и сам практично признао да нема легитимитет, јер за именовање на функцију високог представника није добио сагласност СБ УН.

Послије подношења извјештаја, на сајту Канцеларије високог представника објављена је заједничка изјава Шмита и предсједавајућег Одбора за питања ЕУ Бундестага Антона Хофрајтера у којој се наводи да је ситуација у БиХ забрињавајућа и да ће ако се ствари не помакну са мјеста, међународна заједница и високи представник наставити дјеловати.

- И даље ћемо пажљиво да пратимо ситуацију и размотрити да ли је потребно предузети кораке и који су то кораци. Сагласни смо да условљавање финансијских средстава у будућности мора да постане правило - наводи се у заједничкој изјави.

Политиколог из Бањалуке Војислав Савић каже да је апсурд сам по себи то што се Шмит обраћа у парламенту једне земље о стању у другој земљи без икаквог међународног легитимитета зато што није добио дозволу да се обрати у СБ УН.

- Он може бити само некакав високи представник Њемачке за БиХ, а то је тек апсурдна ситуација. Покушава на било који начин остати релевантан, обраћајући се гдје стигне, иако, је вјероватно свјестан да то нема никакав претјеран значај - каже Савић.

Са друге стране, Савић објашњава да је присуство Германа међу високим представницима и генерално у БиХ симптоматично из неколико разлога.

- Њемачка је најлојалнији партнер САД у Европи, јер за разлику од Француске не желе аутономан европски одбрамбени систем, него инсистира на јачању НАТО капацитета. Нијемци су за сад најпоузданији проводници америчке политике у контексту Балкана, који је историјски гледано њихово природно поље утицаја - каже Савић.

Члан Предсједништва ПДП-а Милко Грмуша каже да Шмит дефинитивно није изабран за високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, истичући да је то и разлог због којег му није било дозвољено да се обрати пред СБ УН.

- Једноставно, међународно право је у овом случају ипак врло јасно и прецизно, тако да Шмит нема ни легитимитет, ни легалитет на основу кога би црпио овлашћења високог представника. Реално и он сам је тога свјестан, а најбољи доказ јесте чињеница да не користи ниједно овлашћење које је на располагању високом представнику - каже Грмуша.

Због тога је, наставља он, принуђен да свој и политички кредибилитет земље из које долази обезбјеђује на други начин, односно тако што инсистира да Њемачка, а потом и Европска унија прате политику санкција САД према лидеру СНСД-а Милораду Додику.

- Парадоксално, дошли смо у ситуацију да је по Додика, али и по Републику Српску, опаснији дипломата који нема било какву могућност да користи овлашћења високог представника, али има подршку важних свјетских сила које могу донијети санкције дугорочно далеко опасније него што то било који механизам високог представника може да учини - каже Грмуша.

Према његовим ријечима, у оваквој ситуацији ипак постоје лимити за сукобљене стране, па ће Додик у неком тренутку морати у одређеној мјери да повуче претходно повучене црвене политичке линије.

- С друге стране, државе које стоје иза Шмита неће ићи предалеко са санкцијама, јер би тиме преузели потпуну одговорност за све што би се послије дешавало у БиХ, али и у региону, при чему овдје постоје озбиљни проблеми које реално није створио било ко из РС, укључујући и Додика - каже Грмуша.

Германски фактор

Милко Грмуша каже да сви геополитички фактори, укључујући и германски, у овом региону имају интересе са деценијским, па и вјековним континуитетом.

- Апсолутно ниједној глобалној сили Срби никад нису били први фаворит у региону, јер су једини народ на Балкану који има историјску државотворну самосвјесност и урођен нагон за самосталним доношењем одлука. У том смислу, не само германски, него и бројни други геополитички актери имаће нама супротстављене интересе, а на нама је да будемо мудри, упорни и да користимо и њихове бројне међусобне конфронтације - каже Грмуша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана