Шмит о ситуацији у БиХ: Интерес грађана ми је важнији од интереса политичара

Г.С.
Шмит о ситуацији у БиХ: Интерес грађана ми је важнији од интереса политичара

Интервју за БХРТ је почео освртом на недавну посјету Београду и састанку са Александром Вучићем, предсједником Србије.

– Предсједник Србије, господин Александар Вучић, позвао је високог представника у БиХ на званичан разговор. За будућност Босне и Херцеговине потребно је разговарати са главним градовима у регији и то је оно што ја радим. Тако да мислим да је важно разговарати и о припреми Самита западноевропских земаља, који ће се десити у октобру. Јако је важно разговарати о побољшању привредне сарадње земаља Западног Балкана. Све ово су биле теме о којима смо разговарали – рекао је Шмит.

Нема скривених мисли о БиХ

На констатацију новинарке БХРТ да је критикован јер се “ставио на страну ХДЗ”, Шмит је јасно одговорио:

– Ја сам импресиониран колико читача мисли има у регији. Те мисли о којима се извјештава у Босни и Херцеговини, које су наводно скривене у мојој глави, заправо уопште нису ту. Пуно је боље радити на рјешењу, на измјенама Изборног закона. Који између осталог, морају укључивати борбу против изборних превара. Осим тога, мора се осигурати да се испоштују одлуке Суда за људска права у погледу учешћа Осталих и тако даље. Ја сам научио када се сједи за столом и настоје се помирити различити интереси, да се не смије устати и отићи од стола зато што се није постигло стопостотно рјешење и стопостотни договор, већ се заправо мора сјести и наћи заједничко рјешење, али то и јесте улога политике. ЕУ и Међународна заједница врло радо ће у томе помоћи, међутим, одговорност за ово лежи код одабраних представника, различитих странака и народа у БиХ.

Ако имам неких мисли на ту тему, можете бити сигурни да ћу их сам изговорти. Али, сигурно ћу рећи и радити на томе да се побољша ситуација становника, а не интереси политичара у овој земљи. Јер шта рећи ако су млади незапослени, незадовољни ситуацијом у земљи. Треба радити на томе да се то промјени, а ја имам утисак да се овдје често јако пуно политичке енергије троши на неке друге ствари.

Упитан је и који су кључни проблеми у БиХ и како поправити стање у БиХ.

– Оно што је најваженије јесте побољшање квалитете живота у овој земљи за њене грађане. Да би се то обезбједило морају се осигурати одређени правни предуслови, владавина права. То ће наравно за неке бити неугодно. Међутим, то је неопходно. Ја ћу користити све могућности које ми стоје на располагању, наравно на умрежавању са представницима ЕУ, а мјерило према којем ћемо мјерити да ли се ситуација побољшала или не, да ће у сљедећим годинама, деценијама, млади људи рећи “боље нам је, наш живот овдје је бољи”. Потребна је подршка свих али има ту још простора да се разни укључе како би радили сви на томе – казао је Шмит.

Превише су људи пропатили

На питање да ли би посегнуо за бонским овлаштењима Шмит је рекао и да ли би могло доћи до гашења ОХР односно када, високи представник у БиХ је казао да дискусија о будућности БиХ није нова.

– Она је већ заправо почела са Дејтонским мировним споразумом. И упркос разним ситуацијама у којима нам се можда учини да то није тако. Ипак имам пуно више вјере у европску будућност и заједничку будућност БиХ него што нам се то понекад чини. Не постоји неки временски план у том погледу, само постоји задатак да се дође до тога да ситуација дозволи и да се траже нови облици сарадње.

У политичком смислу желим да упозорим да заправо то не значи да ће међународна заједница да скрене свој поглед са БиХ и да се престане након тога занимати за њу, јер овдје се превише тога догодило, превише ту има историје. Превише су људи пропатили да би то могло. Задатак остаје, функционалности остају, само можда на неки други начин.

У сваком случају ја нећу да пролонгирам ништа, већ да помогнем у успјешном провођењу. Као политичар увијек морамо да гледамо на људе и да видимо шта људи желе. Моја искуства ми дају заправо сљедећи утисак, да људи из Сарајева, Тузле, Бањалуке, желе да живе и да се заједно развијају. Морам рећи да добијам разне поруке захвале из свих дијелова БиХ не само из једног ентитета а све те поруке потврђују постојање ове заједничке чежње – истакао је на крају Шмит, преноси Аваз.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана