Шмит: Избори на јесен са или без новог изборног закона

Г.С.
Шмит: Избори на јесен са или без новог изборног закона

САРАЈЕВО - Њемачки дипломата Кристијан Шмит позвао је данас политичке лидере да конструктивно раде на новом Изборном закону и истакао да ће Општи избори бити одржани на јесен ове године са или без новог изборног закона.

„Избори морају одражавати вољу бирача, а модеран изборни закон који осигурава транспарентне изборе по утврђеним демократским стандардима и у складу са одлукама Европског суда за људска права је у интересу свих", рекао је Шмит.

Нагласио је да постоји важећи Изборни закон који прецизно уређује изборе.

"У случају да не буде измјена Изборног закона, избори ће бити одржани на јесен 2022. године у складу са одредбама постојећег закона. О томе нема преговора. Демократија функционише по унапред одређеним правилима, а поготово избори не смију да постану предмет политичког маневрисања. Слободни, једнаки и поштени избори су срж демократије", рекао је Шмит.


У Неуму су данас одржани разговори о измени Изборног закона БиХ, а међународни представници Метју Палмер и Ангелина Ајхорст су саопштили да је на том састанку доста тога урађено, али да је пред њима још доста посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана