Служен помен српским цивилима убијеним у "Олуји"

Срна
Служен помен српским цивилима убијеним у "Олуји"

ГЛИНА - У Глини је данас служен помен за 150 српских цивила који су мучки убијени у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" августа 1995. године.

Помен је служен на гробљу Света Ката у мјесту Горње Селиште, а организовало га је Вијеће српске националне мањине града Глине.

Помену је присуствовао и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је рекао да никада не смије бити заборављена жртва српских цивила настрадалих у Глини, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Арлов је подсјетио да су Срби мучки убијени у својим кућама и да овај злочин

припадника регуларне војске и полиције Хрватске никада не смије бити заборављен.

-То су били цивили, жене и стари људи који су се само жељели прикључити колони од 250.000 Срба протјераних из Хрватске током „Олује“ - највећег етничког чишћења српског народа након Другог свјетског рата, а на крају су убијени. Не смијемо дозволити да се забораве њихова мука и патња - рекао је Арлов.

Он је указао да се јако мало зна о заједничкој гробници у којој су, у великом броју без идентификације, сахрањене српске жртве из Глине.

-Ја сам из ових крајева и живио сам у Топуском на Кордуну, до акције „Олуја“. Са Вијећем српске националне мањине града Глина разговарао сам о постављању великог крста и спомен-плоче на овој масовној гробници, као трајног обиљежја на велико стратиште Срба мучки убијених 1995. Године -  истакао је Арлов.

У хрватској акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 250.000 Срба, а њих 1.877 је погинуло и нестало, од којих је 65 одсто цивила.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Срби, према свим страдалим и прогнаним, имају обавезу да говоре кроз какву голготу је прошао српски народ, да уче генерације које долазе да јасно и гласно говоре о истини, о етничком чишћењу и о злочинима над њим.

Додик је подсјетио да је у Горњем Селишту, код Глине, данас служен помен за више од 150 невиних српских цивила који су убијени у злочиначкој акцији "Олуја" у августу 1995. године.

-Сјећамо се оних који су побијени док су се кретали у колонама у којима је било више од 250.000 прогнаних Срба - написао је Додик на "Твитеру".

Додик је истакао да се никада не смије дозволити да се забораве злочини над српским народом Кордуна, Баније, Лике и Далмације.

-Морамо да говоримо и о Горњем Селишту и о сваком другом мјесту гдје је страдао наш народ. Нисмо заборавили ни овај дан. Сјећамо се! Ми имамо право на то! - поручио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана