Служба за послове са странцима: Миграната за 45 одсто мање него лани

Срна
Служба за послове са странцима: Миграната за 45 одсто мање него лани

САРАЈЕВО - Служба за послове са странцима у БиХ је од почетка ове године регистровала 13.683 мигранта који су исказали намјеру подношења захтјева за азил, што је за 45 одсто мање него у истом периоду лани када је регистровано 25.076 лица која су исказала намјеру за азил.

У октобру Служба је регистровала 1.207 миграната који су исказали намјеру за азил, што је за 34 одсто мање него у септембру када је регистровано 1.837 миграната, чиме се наставља тренд смањења новопристиглих и регистрованих миграната у БиХ.

Као резултат континуираног спровођења оперативних активности, Служба за послове са странцима је у протеклих седам дана због незаконитог уласка или боравка изрекла мјеру протјеривања за 13 страних држављана са забраном уласка и боравка у БиХ, међу којима су држављани Авганистана, Пакистана и Ирака.

- Страни држављани су стављени под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ - саопштено је из ове службе.

У посљедњих седам дана, са територије БиХ удаљено је 11 страних држављана међу којима су четири држављанина Турске, четири Албаније, два Авганистана и један држављанин Сирије.

Страним држављанима су претходно изречене мјере протјеривања, те су до удаљења са територије БиХ боравили под надзором у Имиграционом центру.

На основу Споразума о реадмисији са Србијом, држављанин Сирије и држављани Авганистана су враћени у Србију, док су држављани Албаније и Турске враћени у земље поријекла.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 6.377 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана