Словенија од суботе заоштрава гранични режим

ГС
Словенија од суботе заоштрава гранични режим

ЉУБЉАНА - Словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс потврдио је у петак да Словенија од поноћи Хрватску спушта са “зелене” на “жуту листу” епидемиолошки мање сигурних држава, чиме се заоштрава контрола приликом уласка у Словенију.

Како је појаснио, то је учињено због погоршања епидемиолошке слике у Хрватској, али у првом реду због словеначких држављана или оних са сталним пребивалиштем у Словенији који су лагали словеначким службеним тијелима приликом повратка у Словенију.

“Сваки прелаз неке државе са 'зелене' на 'жуту' листу и обрнуто везан је уз конкретно епидемиолошко стање”, рекао је Хојс, додавши да је Хрватска већ прешла критеријум од 10 нових зараза на 100.000 становника дневно у раздобљу 14 дана.”

Посебни услови за оне на “жутој листи”, а на којој су сада уз Хрватску и Чешка и Француска, значи да ће они морати у 14-дневни карантим - Пинце.

Хојс је казао да ће полиција и на осталим граничним прелазима с Хрватском провјеравати истинитост документације о боравку у Хрватској, те ако посумња у њихову вјеродостојност имати дискреционо право да такве путнике упути на један од четири прелаза за оне којима се одређује 14-дневни карантин.

Издавање одлука о карантину вјероватно ће повећати гужве и вријеме чекања на граници и за остале.

Друге седмице та би процедура могла бити убрзана након што ће у парламенту бити прихваћен нови закон којим ће се омогућити електронски пренос изданих рјешења скенирањем докумената, појаснио је Хојс.

Казна за кршење одредаба о карантину износи 400 до 600 евра, а у случају да се утврди да је на тај начин дошло до ширења заразе на друге особе, за такве људе постоји и кривична одговорност, упозорио је Хојс.

За разлику од стања у првој фази епидемије, када су били најугроженији старији, сада је међу новозараженима битно више млађих људи и више је мушкараца, навела је епидемиологиња Нушка Чакш Јегер.

У задња 24 сата било је 16 новообољелих те је епидемиолошка кривуља у благом порасту.

Словеначки епидемиолози су у сталном контакту с хрватским колегама који их обавјештавају о порасту зараза у Славонији, али и у Загребу, за који словеначка страна оцјењује да је потенцијално такође несигуран за посјете из Словеније, посебно због заразе међу младима који су се инфицирали у ноћним клубовима.

На проблем младих који из Словеније одлазе у Хрватску и посјећују ноћне клубове и дискотеке поново је посебно упозорио портпарол Владе за ЦОВИД-19 Јелко Кацин, оцијенивши да би таква мјеста Хрватска требало да затвори, како је то учинила Словенија.

(РТРС)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана