Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ: Свега 130 миграната жели да се врати кући из БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ: Свега 130 миграната жели да се врати кући из БиХ

Од 6.000 миграната, колико их је тренутно у БиХ, свега 130 жели да се врати у земљу из које долази, рекао је “Гласу Српске” директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић и додао да се посљедњих дана не повећава број улазака миграната у БиХ.

Навео је да им недостатак људских и материјално-техничких капацитета отежава рад и преузимање даљих активности из њихове надлежности.

- Рад нам је ограничен у сваком смислу - навео је Ујић.

ГЛАС: Колико је у БиХ тренутно има миграната и колико је ушло у земљу само у овом мјесецу?

УЈИЋ: За осам дана јуна у БиХ је ушло око 350 миграната. Не можемо због пандемије упоређивати те податке са ранијим периодом. Свакако је миграната у истом периоду лани било много више и дневно је било око 150 улазака у БиХ. У Србији је донедавно војска била у привремено-прихватним центрима јер су мигранти и тамо нарушавали дневни ред и мир и правили кривична дјела у већем обиму. Један дио тих миграната сада је прешао у БиХ, а један дио је изашао из БиХ. Тренутно је у БиХ у привремено- прихватним центрима 6.002 миграната. Број улазака је на нивоу од прије 20 дана.

ГЛАС:  Докле се стигло са прављењем списка миграната који ће бити депортовани из  БиХ?

УЈИЋ: То све иде преко Министарства безбједности БиХ. До сада је жељу за повратак у своју земљу изразило око 130 миграната. То је сложен посао, поготово ако државе не сарађују или не могу сарађивати. Ми узимамо биометрију, сликамо и на основу изјава миграната утврђујемо идентитет. Тај посао радимо у фазама и већ смо прослиједили неке податке Министарству безбједности БиХ које даље преко Министарства иностраних послова БиХ шаље те податке надлежним амбасадама земаља из којих мигранти долазе. Не знамо шта ће бити у идућем периоду. Земље Европске уније имају много јачи и бољи система па не успијевају да то ураде. Олако смо ми то схватили и олако схватају сви. Прво, не можемо никако натјерати на силу да се врати, а друго, земље из којих мигранти долазе морају се изјаснити да ли прихватају те људе и да ли се ради о њиховим држављанима. Тек онда треба приступити припремама и одласку миграната.

ГЛАС: Који су даљи планови у вези са питањем рјешавања мигрантске кризе у БиХ?

УЈИЋ: О томе треба да се изјасне владе ентитета и Савјет министара БиХ.  Ми као Служба наставићемо са ограниченим људским и материјално техничким ресурсима радити посао из наше надлежности. Нама  треба много већа подршка што се тиче људских и материјално-техничких капацитета јер већ другу годину немамо буџета и тиме ни средстава. То отежава рад и преузимање даљих активности. Ограничени смо радом у сваком смислу.

ГЛАС: Какву сте сарадњи имали са Фахрудином Радончићем који је поднио оставку на мјесто министра безбједности БиХ, између осталог, и због мигрантске кризе?

УЈИЋ: Могу само да кажем да смо имали одличну сарадњу и то на дневном нивоу. Ми смо подржавали његове ставове и вези са рјешавањем проблема са мигрантском кризом. Готово по свим питањима имали смо идентичан став када је ријеч о илегалним миграцијама. Надам се да ће се тако наставити и даље.

Камп у Липи

ГЛАС: Да ли сте упознати да се мигрантски камп у селу Липа надомак Босанског Петровца шири и на приватну земљу чији власници нису дали дозволу за то? Шта се тамо дешава?

УЈИЋ: Тим питањем треба да се бави Унско-сански кантон. Ми нисмо учествовали у формирању тога кампа, тако да и не знамо чије је земљиште и да ли је то истина. Само путем медија смо и упознати да да се прави камп на тој локацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана