Слободан Протић, предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије: Будући премијер Српске биће из наших редова

Дарко Момић
Слободан Протић, предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије: Будући премијер Српске биће из наших редова

Бањалука - Будући предсједник Владе Републике Српске, не да мора, него је потпуно логично да буде из редова Социјалистичке партије, тврди предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић.

У интервјуу за “Глас Српске” Протић подсјећа да је актуелна владајућа коалиција у Српској најдуговјечнија коалиција у овом дијелу Европе.

- Захваљујући нашем заједничком дјеловању слободно могу да кажем да је Република Српска и опстала и да се и даље развија - истиче Протић.

ГЛАС: Каква је позиција СП-а у предвечерје кампање за опште изборе?

ПРОТИЋ: Са толико нестрпљења смо ово чекали. Још од Седмог конгреса, који је био кадровски, када смо јасно трасирали пут са слоганом – “својом снагом”. То представља пут и филозофију нашег политичког дјеловања. На Осмом конгресу којим се изузетно поносим, обезбиједили смо континуитет и усвојили програмски документ “Визија РС од 2018. до 2026.” Окосница наше кампање је “сигурно и слободно, да Српска живи и ради”. То директно значи да док живи идеја слободе, а она је вјечна, живјеће и идеја социјализма. Слобода и сигурност су темељ наше хуманости, а за ту ријеч у нашем дивном, српском језику, постоји значење - човјекољубље.

ГЛАС: СП је заједно са својим коалиционим партнерима већ 12 година на власти у Српској. На основу чега ћете опет тражити подршку бирача?

ПРОТИЋ: План је као коалиција завршимо започето и отпочнемо планирано. Подсјећања ради, 29. августа одржана је заједничка сједница Владе Републике Српске и Владе Републике Србије. Потписана су значајна документа за даљи развој. Суштина функционисања наше коалиције је снажна приврженост идеји националне и друштвене солидарности. Дакле, ми пред бираче као коалиција, излазимо са резултатима, прије свега Владе Републике Српске, у којој Социјалистичка партија партиципира са четири министра која су посвећена животним питањима и ту су, да не будем нескроман, резултати најбољи. Само Влада у којој се питањима живота, не само баве, него су животу посвећени, Социјалисти је ефикасна Влада.

ГЛАС: Какав резултат очекујете?

ПРОТИЋ: Резултат који је у складу са коалиционим споразумом и који, нама социјалистима, даје могућност да предсједник Владе буде из редова СП-а. Ми не прогнозирамо резултат, ми смо непосредно пред почетак кампање завршили све радње да имамо довољно гласова који нас увјеравају да ћемо постићи, без претјеривања, највећи број гласова за СП, од њеног оснивања.

ГЛАС: Који су основни циљеви Социјалистичке партије за наредни четворогодишњи циклус?

ПРОТИЋ: Крајње директно, што ћемо у кампањи и показати - то су политичка, економска, безбједносна и лична сигурност. Сигурно и слободно друштво. То је почетак планираног у складу са нашом визијом развоја Српске од 2018. до 2026. Многи се питају шта то значи? То директно значи да је слобода одговорност, да слобода има границе, да одрећи се слободе значи одрећи се својства човјека, да је сигурност знање, искуство и способност. Период који слиједи значи да Српску треба мирити, а не завађати, да наша Република има потенцијал да значајно утиче на процесе у БиХ, и начин како се ти ставови представљају и заступају пред међународном јавношћу. Ми, социјалисти, немамо дилему да Српска и БиХ морају да крену у корак са временом и свијетом. С тим да дијалог је неопходан и о свему морамо да разговарамо, али о опстанку и трајању РС једноставно нема разговора. У нашој кампањи ћете чути сљедеће: многи кажу да слобода нема цијену. Гријеше. Наша је плаћена са скоро 30.000 живота. Моја лична порука - наша боја је црвена, наша борба за ваша права.

Потенцијал од 100.000 гласова

ГЛАС: На чему темељите оптимизам?

ПРОТИЋ: Процес о коме сам говорио о активностима које су почеле са Седмим конгресом резултирао је већим бројем чланова и симпатизера. Ми и даље ширимо тај круг, ослањајући се на реалне процјене који број бирача нама гарантује позицију о којој сам већ говорио. Потенцијал бирачког тијела који је опредијељен за Социјалисте је око 100.000 гласова. Зависно од излазности, ми рачунамо да можемо минимално досећи до 78.000 гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана