Скупштинска већина предложила закључке у вези са резолуцијом о Косову и Метохији, ево шта пише у њима

Срна
Скупштинска већина предложила закључке у вези са резолуцијом о Косову и Метохији, ево шта пише у њима

БАЊАЛУКА - Република Српска подржава заштиту права и слобода српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и осуђује терористичке активности косовских Албанаца и њихових власти које представљају пријетњу међународном миру и безбједности, први је предложени закључак скупштинске већине у вези са резолуцијом о заштити Срба на Космету и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Клубова посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и Посланичке групе СПС-а и ДНС-а предлажу и заључак који гласи да Република Српска поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 усвојеном 10. јуна 1999. године и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти.

Позивају се држава чланице УН, Савјета Европе и ЕУ, које су признале независност Косова и Метохије, да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.

У приједлогу закључака наводи се да ће они бити упућени Генералној скупштини и Савјету безбједности УН, Парламентарној скупштини Савјета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

Предложено је да ови закључци ступе на снагу наредног дана од дана доношења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана