Одбачена резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета

Срна
Одбачена резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске одбацила је вечерас Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици су на посебној сједници усвојили 20 закључака у којима се констатује да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвајањем Резолуције приступио срамном прекрајању историјских чињеница и придружио се ревизионистичким снагама, којима је циљ уопштавање и маргинализовање страдања Срба у Другом свјетском рату.

Неприхватљива је било каква квалификација злочина у Другом свјетском рату која не садржи одредницу да је над Србима извршен систематски геноцид. Народна скупштина подсјећа да је истребљење Срба био званичан државни пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Констатује се да је неприхватљив назив Резолуције јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не НДХ, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

У закључцима се наглашава да је непојмљива констатација да је у Другом свјетском рату страдао знатан број жртава из БиХ. БиХ тада није ни постојала, већ само НДХ, а жртве су били Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

Народна скупштина позива све у БиХ да историјске чињенице уважавају и да се не баве ревизионизмом. Ревизионизам је и навођење Бошњака као страдалника у Другом свјетском рату, који као нација нису ни постојали тада.

У закључцима се наводи да је српски народ је био носилац антифашистичке борбе и као такав је поднио највеће жртве за ослобођење свих земаља у региону.

Народна скупштина Републике Српске има дужност да чува сјећање на жртве српског народа и у том смислу обавезује и све представнике у институцијама Републике Српске и БиХ да у својим активностима његују истину и антифашистичке вриједности српског народа.

У Републици Српској правно егзистира Декларација о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Народна скупштина Републике Српске, након истека готово пет година од усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, сматра да није реално очекивати да надлежне институције БиХ и Хрватске у догледном времену усвоје законске акте којима би се установио исти дан за сјећање на жртве геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, како је то усвојено ставом 10. закључака из усвојене Декларације, те да је једино реално очекивати да постоји институционални капацитет, као и јавно исказана воља у Републици Српској и Србији да се законским актом утврди и уреди овај дан.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета не одговара историјским чињеницама и као таква не може се примјењивати у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Републике Српске да у року од 60 дана упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске нацрт закона о Дану сјећања на жртве геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Републике Српске да у припрему нацрта овог закона укључи стручне сараднике из Академије наука и умјетности Републике Српске као и представнике грађанских удружења која баштине културу сјећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Народна скупштина Републике Српске не подржава и одбацује било какве манифестације приликом којих се глорификују поражени фашисти из Другог свјетског рата. Неприхватљиве су и увредљиве према жртвама фашизма било какве прославе, попут "Блајбурга" од власти Хрватске.

Скупштина сматра да је провокација истицање у било којем облику усташког поздрава "За дом спремни" како за жртве Другог свјетског рата, тако и за потомке жртава.

Народна скупштина Републике Српске одбацује нетачне конструкције и спекулације у вези са дијелом документације из Јасеновца.

У закључцима пише да Народна скупштина Републике Српске сматра да је у сарадњи са Музејом Холокауста у Вашингтону знатан дио документације из Јасеновца снимљен и на савремен технички начин обезбијеђен посредством микрофилмовања и конзервације.

Народна скупштине Републике Српске формираће парламентарну делегацију која ће посјетити Музеј Холокауста у Вашингтону и увјерити се у стање дијела јасеновачке грађе који се тамо налази.

Потврђује се да се јасеновачка грађа налази у Архиву Републике Српске у савременој техничкој обради и да је доступна јавности.

Народна скупштина Републике Српске потврђује налазе Анкетне комисије која је формирана у Народној скупштини и утврдила стање јасеновачке грађе.

Закључци ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Ове закључке потписали су шефови посланичких клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, НДП-а, Уједињене Српске, СПС-а, СП-а и независни посланици.

Закључке су прихватила 52 посланика, нико није био против, нити уздржан.

Гласању нису присуствовали посланици СДС-а и ПДП-а, а након гласања предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубирловић закључио је посебну сједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана