Скупштина Босанског Грахова тражи да буду санкционисани одговорни: Дио отпада одвезен, остао страх од заразе

Милијана Латиновић
Скупштина Босанског Грахова тражи да буду санкционисани одговорни: Дио отпада одвезен, остао страх од заразе

БОСАНСКО ГРАХОВО - Хитно уклањање сумњивог отпада у наредна 24 часа, те захтјев за утврђивање одговорности оних који су дозволили да непознат материјал буде истоварен у Босанском Грахову, најважнији су закључци данашње ванредне сједнице Скупштине општине.

Рекао је то за "Глас Српске" начелник Босанског Грахпва Милорад Глигић, нагласивши да локални парламент тражи од надлежних да буде утврђено колика је штета нанесена овој локалној заједници због складиштења спорног отпада на локацији бивше фабрике обуће "Борац" у центру општине и локлане депоније "Корита".

- Становништво је узнемирено, што се показало и током јучерашњег протеста. Успјели смо јуче у току дана натоварити два шлепера који су одвезли отпад са подручја општине, али је један дио још остао у самом центру општине. Страхујемо да у том текстилном отпаду који долази из Италије која је била велико жариште вируса корона има и заштитних маски - упозорио је Глигић.

Додао је да је на терену био и кантонални еколошки инспектор који је потврдио да је стање критично.

- Дозволу за увоз отпада потписала је министарка екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо. Није ми јасно како је могуће да Министарство дозволи увоз фирми у вези које је све сумњиво - од тога да је регистрована на адреси локалне управе Дрвар, до тога да су камиони те фирме уредно прешли све границе - рекао је Глигић, позивајући надлежне да ријеше овај проблем.

Овакав отпад истоварен је и у општини Дрвар, а начелница ове општине Душица Рунић рекла је да је увиђај у кругу некадашњег "Униса" у Дрвару завршен, а обављен је у присуству кантоналне инспекције, запослених у МУП-у Ливањског кантона и групе грађана.

- Натоварено је неколико пакета отпада, који је одвезен у непознатом правцу - рекла је Рунићева.

Грађани Дрвара, незадовољни због истовареног текстилног отпада из Италије на подручју ове локалне заједнице и Босанског Грахова, одржаће данас нови протестни скуп.

Они су рекли Срни да ће скуп бити одржан у 17 часова, не откривајући мјесто окупљања, да којег ће тражити одговоре на питања како је отпад из Италије стигао на ово подручје, ко га је довезао и ко треба да сноси одговорност за овај инцидент.
Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је данас Срни да је у току инспекцијски надзор над рециклажним отпадом који је истоварен у Босанском Грахову и Дрвару, а да ће о резултатима инспекцијског надзора спорног отпада јавност бити благовремено информисана.
И Рунићева је потврдила да је дозволу за увоз отпада, који је истоварен у Дрвару и Босанском Грахову, издало федерално Министарство туризма и екологије на дан 16. марта, када је на нивоу ФБиХ проглашено стање природне несреће, а на основу рјешења за издавање дозволе за управљање отпадом, издатог од Министарства грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона, издатог 19. фебруара.
Незадовољни грађани Дрвара и синоћ су се окупили на магистралном путу Дрвар-Босанско Грахово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана