Скандалозан потез министарке иностраних послова БиХ: Турковићева правдала злочине

Александар Стојановић
Скандалозан потез министарке иностраних послова БиХ: Турковићева правдала злочине

САРАЈЕВО - Објавом на друштвеним мрежама у којој је подржала Сакиба Махмуљина, правдајући његове монструозне злочине “одбраном од најезде злочинаца”, министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић још једном је показала да своју функцију користи за промоцију исламистичких ставова и ставила свима до знања да подржава злочине које су чинили припадници Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”.

Овако су реаговали представници Републике Српске у институцијама БиХ и РС на “Фејсбук” објаву Турковићеве у којој је пренијела писмо сина Сакиба Махмуљина, који је недавно првостепеном пресудом осуђен на десет година затвора за злочине почињене над српским заробљеницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према ријечима саговорника “Гласа Српске”, овакав начин дјеловања Бисере Турковић наставак је србофобне реторике која је посљедњих дана примјетно појачана, а у којој се величају они који су убијали српске цивиле и у којој се Срби називају “лошим народом”. Оно што је индикативно на овом примјеру је лицемјерно дјеловање пробошњачких политичара који константно оптужују Србе да “величају ратне злочинце” и због сличних ситуација позивају међународну заједницу да практично укине Српску, док истовремено за овакве поступке, поред ћутње међународне заједнице, добијају жустру подршку својих партијских колега и чланова странака.

Делегат у Дому народа Душанка Мајкић, која је у институцијама БиХ покренула иницијативу да се расправља о раду Бисере Турковић, рекла је за “Глас Српске” да је ово само још један показатељ да она своју функцију користи како би промовисала исламистичке идеје.

- Овакве изјаве су апсолутно неприхватљиве, али нису никакво изненађење, јер долазе од кадра странке која отворено заговара унитарну БиХ, исламистичке идеје и која настоји да два народа потпуно елиминише из БиХ. Умјесто да се као министар иностраних послова бави дипломатским активностима, ради на бољем положају БиХ у међународним односима, она своју функцију користи за спровођење ретроградних идеја - истакла је Мајкићева.

Потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић каже да је овакво поступање једног министра у најмању руку скандалозно и да би у свакој држави такве изјаве биле основ да се преиспита дјеловање тог појединца, али да она очигледно има подршку своје партије.

- Како је у питању првостепена пресуда, као неко ко се налази на озбиљној функцији она би требало да се уздржи од сваког коментара, јер се такве изјаве могу тумачити као притисак на правосудне институције чији циљ је да се Махмуљину у другостепеном поступку евентуално умањи казна - рекао је Петковић.

Осуде су стигле и из опозиционих редова. Портпаролка ПДП-а Ања Петровић у изјави за наш лист истакла је да Турковићева на својој позицији представља искључиво екстремно крило СДА.

- Није неочекивано ни ако узмемо у обзир њен контроверзни историјат током рата, скандалозне потезе током амбасадорских мандата или данас као министра иностраних послова. Госпођа Турковић је и особа од повјерења свог страначког лидера, који се ових дана “истакао” изјавом да су Срби лош народ и очигледно је да воде синхронизовану, мрзилачку политику - истакла је Петровићева.

“Алаху-екбер”

У специјалним информацијама и извјештајима Управе безбједности Армије БиХ под ознаком строго повјерљиво наведено је да је током ратних сукоба Бисера Турковић долазила у посјету припадницима тзв. Армије БиХ који су означени као вјерски фанатици, о чему је “Глас Српске” писао прошле године. Како је наведено у информацији, припадници одреда су Турковићеву морали поздрављати узвиком “Алаху-екбер”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана