Скај њуз БиХ приказао као чланицу НАТО

Танјуг
Скај њуз БиХ приказао као чланицу НАТО

ЛОНДОН – У прилогу о паду борбене способности Велике Британије телевизија Скај њуз представила је и графику у којој је Босна и Херцеговина сврстана међу земље чланице НАТО-а.

 

 У прилогу британске телевизије је, између осталог, наводи да су "отприлике 30 одсто британских снага у високој приправности резервисти који нису у стању да се мобилишу у оквиру НАТО рокова" попраћен графиком, мапом на којој су означене НАТО чланице, а територија БиХ је такође обојена плавом бојом.

Босна и Херцеговина је од децембра 2006. године у НАТО програму Партнерство за мир, а од 2008. је у преговорима с НАТО-ом за чланство.

Према изворима из британског министартсва одбране, Скај њуз наводи да је високи амерички генерал приватно рекао министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра борбеном снагом највишег нивоа.

Извори још наводе да је након руског рата у Украјини овај пад ратних способности, након деценија резова ради уштеде новца, потребно преокренути брже него што је планирано.

"Ово би требало да укључује повећање буџета за одбрану за најмање три милијарде фунти годишње, заустављање плана да се још више смањи бројност војске и ублажавање правила набавке у мирнодопско доба која ометају способности Британије да брзо набавља оружје и муницију", наводи Скај њуз, а преноси Тањуг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана