Сједница у уторак, на дневном реду буџет

Срна
Сједница у уторак, на дневном реду буџет

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у уторак, 27. јула, разматраће Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину.

Према предложеном буџету, који ће се пред посланицима наћи у другом читању, укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2021. години износе 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три одсто у односу на буџет из претходне године, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 843.905.504 КМ и веће је за пет одсто у односу на буџет институција БиХ за 2020. годину.

Приходи од директних пореза износе 780.000.000 КМ, и на нивоу су из 2020. године.

Укупни расходи институција БиХ и сервисирање спољног дуга БиХ у предложеном буџету за 2021. годину износе 1.871.005.504 КМ и у односу на 2020. годину већи су за четири одсто.

На дневном реду, у другом читању, је и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, а који предвиђа изједначавање свих пореских обвезника.

Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

Предвиђено је да посланици разматрају и захтјев посланика Јасмина Емрића, Саше Магазиновића и Дамира Арнаута да се Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ разматра по хитном поступку.

Предлагачи наводе да је неопхопдно мијењати постојећи Закон о сукобу интереса у институцијама БиХ како би се обезбиједила ефикасна и независна примјена института сукоба интереса, те уједначили и ускладили прописи који регулишу сукоб интереса и извјештаје о имовинско-финансијском стању носилаца јавних функција.

У првом читању, посланици би требали да разматарју Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ, који су предложили посланици Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Нада Младина и Зукан Хелез, а којим се предвиђа спуштање прага унутар листе са 20 на 10 одсто.

На дневном реду сједнице је и више извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о послничким захтјевима и приједлозима, међу којима је и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Звиздићев приједлог измјена тиче се прописивања новчане или затворске казне за све који јавно позивају, изазивају или подстичу насиље или мржњу по свим основама.

Почетак сједнице заказан је у уторак за 11.00 часова, објављено је на званичној страници Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана