Сирил Рамафоса, предсједник Јужноафричке републике: Богате земље гомилају вакцине

Тањуг
Сирил Рамафоса, предсједник Јужноафричке републике: Богате земље гомилају вакцине

БРИСЕЛ - Јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса тврди да богате земље гомилају вакцине и позвао их да те вишкове прослиједе другим земљама.

Како је рекао, богате земље су обезбједиле четири пута више доза вакцина него што им стварно треба, пише бриселски Политико.

"Куповина доза имала је за циљ гомилање вакцина. То се радило уз искључивање других земаља света којима су вакцине најпотребније", рекао је Рамафоса у уторак увече, у оквиру свјетског економског форума у Давосу.

САД и ЕУ су до сада искористиле око 15 милиона вакцина, док Јужна Африка није почела вакцинацију, а по Ковакс механизму који би требало да обезбједи једнак приступ вакцинама, прве дозе би у ту земљу требало да стигну тек у фебруару, два мјесеца након што је у Британији почела вакцинација.

Како наводи Политико, упркос великим количинама вакцина ЕУ је забринута због даље набавке и планира да појача извоз вакцина, док се са друге стране суочава са отежаним испорукама АстраЗенека вакцина.

Извршна директорка УНАИДС-а Вини Бјањима рекла је да Јужна Африка ову ситуацију са вакцинама доживљава као "нови свјетски Апартхејд" и да се ту не ради само о расподјели, већ и о производњи вакцина.

"Видимо да фармацеутске компаније штите своје монополе над техничком и интелектуалном својином, а затим ограничавају производњу. Богате земље се не слажу око тога ко колико добија, док остатак света гледа", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана