Сиријца и Алжирце протјерују из БиХ

Ж. Домазет, В. Кулага
Сиријца и Алжирце протјерују из БиХ

Бањалука - Три мигранта која су након опсежне акције припадника Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево стављена под надзор, биће протјерана из БиХ, а стручњаци упозоравају да надлежни морају бити на опрезу јер међу мигрантима вјероватно има још лица која могу бити опасна по безбједност.

Припадници МУП-а Кантона Сарајево пронашли су у сриједу касно увече 132 мигранта, од којих је највећи број пребачен у прихватне центре Ушивак код Хаџића и Делијаш код Трнова, а три лица, која представљају безбједносну пријетњу, у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Портпаролка тог кантоналног МУП-а Сувада Кулдија потврдила је јуче да је акција изведена у сарадњи са Службом за послове са странцима БиХ с циљем спречавања и санкционисања незаконитог понашања миграната који у све већем броју долазе у Сарајево.

- На подручју жељезничке и аутобуске станице пронађено је 110 лица, а 22 су пронађена на илиџанском терминалу. Три лица су, због проблема које су раније правила у прихватним центрима, стављена под надзор и пребачена у Имиграциони центар у Источном Сарајеву, јер представљају безбједносну пријетњу. Мигранти бораве на отвореном, у импровизованим смјештајним капацитетима који нису предвиђени за ту намјену, што може утицати на безбједносну ситуацију на подручју кантона - рекла је Кулдија и најавила да ће сличне полицијске акције бити организоване и у наредном периоду. Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је за “Глас Српске” да су у Имиграциони центар смјештена три лица те појаснио да је ријеч о два лица која су из Алжира, а једно је из Сирије.

- Они су у више наврата чинили насиље по граду, нарушавали јавни ред и мир. Због таквог понашања стављени су под надзор и биће протјерани из БиХ. Остали илегални мигранти прослијеђени су у Ушивак и Азилантски центар у Делијашу. У Делијаш су смјештене породице и има 11 чланова, а осталих 110 у Ушивак. Када је ријеч о капацитетима Азилантског центра у Делијашу, може да се смјести још око 200 људи, док је Ушивак, када је ријеч о мигрантима, углавном на горњој граници - рекао је Ујић.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин оцијенио је јуче да је посљедња акција полиције показала да су била утемељена упозорења из Српске да међу мигрантима има велики број лица која могу представљати безбједносну пријетњу.

- Та наша упозорења била су заснована на сазнањима да су нека од тих лица учествовала у борбеним активностима и терористичким акцијама у редовима Исламске државе - рекао је Жупљанин Срни.

Он је подсјетио да су представници власти на нивоу БиХ, који имају највише надлежности за мигранте и мигрантску кризу, забијали главу у пијесак и говорили да је ситуација под контролом и да нема разлога за велику бригу, али да је сада још јасније да је све то била неистина.

Сматра да је међу мигрантима много већи број безбједносно интересантних лица која могу бити потенцијална опасност за БиХ те да се може очекивати да ће бити откривен већи број таквих лица, према којима ће бити предузете мјере прописане законом.

Помоћ

О борби против илегалних миграција јуче је било ријечи и у просторијама Граничне полиције БиХ, гдје су разговарали директор те институције Зоран Галић и замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић. Галић је, како је саопштено, поново указао на кадровску непопуњеност и нагласио да дају максимум у борби против илегалних миграција. Оцијенио је да је, имајући у виду све сложеније стање на граници, потребна подршка других органа у БиХ, као и међународних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана