Ширење мреже аутопутева према Србији: Траса кроз Брчко остаје у магли

Ведрана Кулага Симић
Ширење мреже аутопутева према Србији: Траса кроз Брчко остаје у магли

БАЊАЛУКА - Република Српска одлучно шири мрежу својих аутопутева, а ситуација на терену указује на то да, када је ријеч о повезивању са Србијом, све иде планираном динамиком, осим дијела који се односи на трасу кроз Брчко дистрикт, гдје и даље, са партнерима, треба да преговарамо.

Изјавио је то за "Глас" вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Недељко Ћорић.

Саобраћајно приближавање Бањалуке и Београда је у врху приоритета дужи низ година, а до сада је, према ријечима, надлежних урађено доста тога да би оно што је зацртано и спровели у дјело. Велику улогу игра и Србија, која је кренула у повезивање са Сарајевом и у потпуности сноси трошкове градње новог моста преко Саве код Раче, одакле је Српска већ почела да гради трасу према Бијељини.

Почетак изградње дионице од Раче до Бијељина је озваничен још половином септембра прошле године у бијељинском насељу Велика Обарска, а ријеч је о траси која је дуга око 20 километара и вриједној више од 250 милиона КМ те која је и саставни дио будућих аутопутева Бањалука - Бијељина  Београд и Београд - Сарајево.

Тај дио аутопута Српска ће финансирати у износу од 20, а Србија 80 одсто, а Ћорић истиче да су тренутно на 13. километру пута и да су у току припремни радови који се односе на подслој и први слој насипа.

- Упоредо са тим почећемо и са припремама за извођење осталих радова и у принципу идемо планираном динамиком која је дефинисана уговорима - рекао је Ћорић.

Говорећи о другим дионицама припремних радова има и на дионици Брчко - Вукосавље.

- Кинеска компанија гради камп у Модричи. Интензивније радове очекујемо у другој половини јула, а у току су и завршни разговори са кинеском банком у вези са потписивањем уговора за тај пројекат те и оног за дионицу Брчко - Бијељина. Уговор ће сигурно бити потписан до краја године - истакао је Ђорић и подсјетио да је рок за завршетак радова на дионици Рача - Бијељина септембар 2025.

Највише непознаница и даље, како је потврдио, има када је ријеч о траси која треба да иде кроз Брчко, а дистрикт би, према ранијим најавама, требало да буде управо чвориште аутопута према, с једне стране Српској те друге према ФБиХ и даље ка Сарајеву.

- Траса још није дефинисана, али очекујемо да ће се политички актери у том дијелу БиХ усагласити у вези са тим и да ће створити услове за активности које су потребне за рад и на територији Брчко дистрикта, како ту не би остао прекид који не би никоме ништа добро донио - поручио је Ћорић.

Аутопут који треба да Српску, преко дијела Посавине и Семберије, повеже са Србијом је у републичким документима означен као стратешки пројекат, укупне дужине око 70 километара. Од тога дио Вукосавље - Брчко износи 32, а дионица од Брчког до Раче 38,5 километара.

Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је у току градња моста. Почетак радова у Србији је озваничен још у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ.

Мост

Изградња моста преко Саве је стратешки најважнији објекат на дионици од Кузмина до Сремске Раче. Мост је започет 2019. године. Његова дужина је 1.320 метара, над којим је око 330 метара челичне конструкције. На лијевој обали је 13 стубних мјеста, на десној десет и два велика стуба у кориту Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана