Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта: Аутопут ће оживјети и луку на Сави

Ведрана Кулага Симић
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта: Аутопут ће оживјети и луку на Сави

Будући аутопут који ће повезивати Београд и Сарајево, односно Бањалуку и Сарајеву даће велики печат и Брчко дистрикту, јер ћемо постати чвориште важних саобраћајница, а тиме ће бити створени и услови да наша лука буде доступнија и интересантнија.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић.

- Тај пројекат значиће много за дистрикт. Ријеч је о дионици аутопута који иде из правца Вукосавља према Бијељини и дионице из правца Сарајева ка Београду. То ће учинити и да лука Брчко, која је једина ријечна лука у БиХ, постане атрактивнија за потенцијалне инвеститоре. И на сједници Владе смо недавно оформили радну групу која ће радити на идентификацији најповољније трасе аутопута - истакао је Милић.

ГЛАС: Каква је генерално сарадња Брчко дистрикта са владама Српске и ФБиХ?

МИЛИЋ: Можемо рећи да је задовољавајућа. Имамо контакте са ресорним министрима у владама ентитета и сарадња се одвија, како на политичком нивоу тако и на оперативном. За нас је веома значајно, када је у питању Република Српска, да имамо сталну подршку републичких институција за снабдијевање електричном енергијом Брчко дистрикта и по основу цијене коју добијамо, мислим да је Српска и највећи донатор дистрикта.

ГЛАС: И Брчко дистрикт има проблема због пандемије вируса корона. Каква је тренутна епидемиолошка ситуација?

МИЛИЋ: Након што смо, као и остатак БиХ, имали нови талас епидемије и повећан број позитивних на “ковид 19”, дошли смо у фазу стагнације, тако да на дневном нивоу имамо по један случај или нема заражених. Ситуација је сада стабилна, а посебно је важно што није дошло до већих проблема који би били драматични, јер је почела школска година.

ГЛАС: Одређене мјере су још на снази с циљем сузбијања вируса, да ли је здравствени сектор има све што је потребно?

МИЛИЋ: Имамо довољно заштитне опреме. Стално набављамо тестове, а генерални проблем здравства је недостатак дијагностичке опреме, а ту су и проблеми са набавкама. Ипак, у овом тренутку је наше здравство способно да одговори на изазове, али нам је неопходна сарадња са универзитетско-клиничким центрима у Бањалуци и Тузли, да бисмо теже пацијенте могли да шаљемо на даље лијечење.

ГЛАС: Да ли сте задовољни тренутном сарадњом са тим установама?

МИЛИЋ: Добра је. И прије појаве вируса корона имали смо сарадњу са тим центрима. Недавно је директор болнице боравио у Бањалуци и разговарао са руководством УКЦ-а о даљем унапређењу сарадње и то је нешто што охрабрује да наши пацијенти неће остати, без обзира на све, без адекватне љекарске помоћи.

Јавни регистар

ГЛАС: Брчко је недавно објавило регистар запослених и именованих лица у органима јавне управе, на томе раде и остали нивои власти, али још безуспјешно. Шта је то Вама донијело?

МИЛИЋ: Ово је наишло на одобравање локалне јавности и срушило табуе према којима је градоначелник неко ко има највећу плату. Показало се да то није тако, него да има далеко мања примања од неких директора предузећа и установа па чак и службеника који су чланови у комисијама. Све то јесте по закону, али се поставља питање да ли је морално. Било је тешко, било је отпора, али смо успјели. Предложићу и увођење прекршајних одредаба за оне руководиоце у органима управе и институцијама које не доставе или дају нетачне податке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана