Симовић: Бошњачка елита показује да је неспремна за дијалог и компромис

Срна
Симовић: Бошњачка елита показује да је неспремна за дијалог и компромис

БЕОГРАД – Професор факултета политичких наука у Бањалуци Владе Симовић сматра да бошњачка политичка елита, одбацивањем приједлога о организацији састанка трилатерале Србије, Турске и БиХ, показује да је неспремна за дијалог и компромис.

Он је оцијенио да бошњачка елита није довољно зрела и самосвјесна и да не разумије изазове које носи модерни свијет, да “остаје у деструктивним политикама које су прохујале”.

“Савремена политика је изузетно сложена и захтијева висок степен спремности на компромис, до којег се може доћи само кроз дијалог. Међу бошњачким политичарима већ дуже вријеме не видимо спремност за то”, рекао је Симовић за “Политику”.

Према његовој оцјени, неспремност бошњачких политичара на компромис види се и у одбацивању иницијативе “Отворени Балкан”.

Он каже да ту идеју може да изнесе Србија, може да је подржи Турска, а и у Републици Српској се види спремност за њено спровођење.

“Спремност, нажалост, не видимо међу бошњачком елитом, што заиста забрињава. Стога се усуђујем да кажем да је бошњачка елита једна од највећих фактора дестабилизације цијелог Балкана”, рекао је Симовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана