Силајџић ускоро пред Судом БиХ?

Жељка Домазет
Силајџић ускоро пред Судом БиХ?

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против бившег члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер РБиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године.

Агенција Срна објавила је јуче да Силајџића сумњиче да је од 1992. до новембра 1993. године у својству министра иностраних послова, а након тога до краја 1995. године у својству предсједника такозване Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу доносио одлуке о оснивању логора на подручју Коњица.

Извор из истраге потврдио је “Гласу Српске” ове информације додавши да полиција Силајџића терети по командној одговорности.

- Он је као предсједник владе потписивао налоге за формирање логора које су они звали сабирним центрима - рекао је извор нашег листа.

У овим логорима се налазило више стотина противправно ухапшених српских цивила, убијена су 32, а више десетина жена је силовано, што потврђује да је Силајџић вршећи најодговорније функције у извршној власти знао и одобравао постојање и дјеловање ових логора у којима су почињени ратни злочини, те постављао управнике логора, наводи се у документу.

У извјештају се наводи и да је Силајџић одговоран што је као високи функционер РБиХ, као и кроз утицај који је имао, знао и морао да зна, те преко других лица учествовао у кривичним дјелима ратних злочина.

Иначе, Харис Силајџић се прије неколико година повукао из политике и у посљедње вријеме се у јавности појављује као аутор поезије те неријетко и као аналитичар догађаја у арапском свијету.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић затражио је од Тужилаштва БиХ да што прије покрене истрагу у предмету “Коњиц” јер је ријеч о класичном примјеру удруженог злочиначког подухвата.

- Републички центар ставља се у потпуности на располагање Тужилаштву БиХ иако се плашимо, када је ријеч о правосудним институцијама на нивоу БиХ, да ово не заврши као случај Шемсудина Мехмедовића - рекао је Којић Срни.

Он је рекао да је потпуно јасно да је Харис Силајџић, с обзиром на функцију коју је обављао током рата, учествовао у оснивању логора на подручју Коњица и да је својим потписом давао сагласност за оснивање логора.

- Ту постоји његова одговорност - рекао је Којић.

Он је похвалио МУП Републике Српске и Полицијску управу Требиње која је доставила Тужилаштву БиХ извјештај против Хариса Силајџића у предмету “Коњиц”.

Био у Индији?

Лидер Странке за БиХ, коју је Силајџић основао, Амер Јерлагић рекао је за “Глас Српске” да је цијели случај “предизборни кич” који нема никакве везе са стварношћу.

На питање када се посљедњи пут срео са Силајџићем, рекао је “да не зна тачно”. Рекао нам је и да Силајџић живи у Сарајеву и да не зна ништа о томе да ли је посљедње вријеме са супругом провео у Индији, што су својевремено објавили неки медији.

Поштеђени одговорности

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић поздравио је вијест о подношењу извјештаја против Силајџића.

- Сви који су починили ратне злочине треба да одговарају. Чињеница је да је у досадашњем периоду поготово муслиманско руководство, руководство СДА, војно руководство такозване Армије БиХ било поштеђено у правој мјери одговорности за догађаје у протеклом периоду - додао је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана