Силајџић повампирио априлски пакет

Дарко Момић
Силајџић повампирио априлски пакет

БАЊАЛУКА - Бивши члан Предсједништва БиХ и некадашњи лидер Странке за БиХ Харис Силајџић својим изјавама жели себи да обезбиједи публицитет у борби за повратак на политичку сцену и евентуалну кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва БиХ на општим изборима 2022. године или неку другу високу функцију на нивоу БиХ.

Овим ријечима наши саговорници оцјењују Силајџићево гостовање на сарајевској Фејс телевизији и његову индиректну најаву повратка у политику са намјером да осујети “усвајање априлског пакета уставних промјена”. Пошто је јасно да од “повампирења” поменутог пакета уставних промјена нема ништа, јер је таква иницијатива половином прошлог мјесеца одбачена у Представничком дому Парламента БиХ када ју је покренуо посланик СДП-а Саша Магазиновић, наши саговорници су увјерени да Силајџић у првом реду жели себи да обезбиједи медијски простор за промоцију.

Они сматрају да је сасвим реално да идентичне амбиције има и бивши лидер СДП-а Златко Лагумџија, који је путем “Фејсбука” одговорио Силајџићу, тражећи од њега да се “не обрачунава са непостојећим новим априлским пакетом, већ да обезбиједи оно што је обећао прије 15 година”, а то је БиХ без ентитета, те да “за то има Лагумџијину пуну подршку наредних годину дана”.

Лидер Уједињене Српске и посланик у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић каже да Силајџић жели да искористи турбуленције у СДА и подјеле у бошњачком бирачком тијелу како би остварили своје политичке амбиције и вратили се на политичку сцену.

- Нека они априлски пакет организују у ФБиХ, јер смо ми из Републике Српске с тим дефинитивно завршили. Силајџић очигледно сматра да је бошњачко бирачко тијело у расулу и ту тражи простор за повратак, па се бори за публицитет - каже Стевандић, додајући да је могуће да слично размишља и Лагумџија.

Он истиче да ће бити интересантно видјети како ће се опозиција Бакира Изетбеговића односити према могућем повратку Силајџића у политички живот, с обзиром на то да ни Наша странка, ни Независни блок, ни било ко други није осудио Изетбеговића због његових увредљивих изјава о Србима као лошем народу.

Лидер НДП-а Драган Чавић, који је 2006. године као предсједник Републике Српске и тадашњи лидер СДС-а учествовао у преговорима о уставним промјенама, каже да не само да је мртав априлски пакет, већ и било каква друга помисао о промјенама Устава БиХ.

- Априлски пакет је Хариса Силајџића вратио на политичку сцену 2006. године и преко тога је себи касније обезбиједио функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ. Ако очекује да се и сада догоди исто и да се поново на истим крилима врати на политичку сцену, онда је “џаба кречио”, јер од тога нема ништа - каже Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана