Сијарто: Они који мисле да санкције могу ријешити проблеме на Балкану немају појма

ГС
Сијарто: Они који мисле да санкције могу ријешити проблеме на Балкану немају појма

САРАЈЕВО – Стабилност БиХ је од изузетног значаја за Мађарску и очекујемо од Брисела да у будућем периоду учини одређене кораке на проширењу, поручио је мађарски министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са колегом Елмедином Конаковићем у Сарајеву.

-Мађарска жели да се убрза процес проширења Европске уније, али добро знате да у ЕУ постоје земље чланице које само вербално подржавају проширење, али када дође до одлучивања онда су уздржане. Позивамо чланице да престану са онемогућавањем процеса проширења ЕУ, јер то за ЕУ и Мађарску значи безбједносни ризик. БиХ може рачунати на Мађарску у интересу да ваш процес придружења ЕУ буде убрзан – нагласио је Сијарто.

На конференцији за новинаре Сијарто се осврнуо и на питање санкција које уводи Европска унија, пренио је Кликс.

-Видите да Брисел прибјегава санкцијама. Ако погледамо колико су санкције биле успјешне, можемо закључити да ниједне мјере нису успјеле довести до значајнијих резултата. Иста је ситуација са бриселским санкцијама. Ми никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан. Они који сматрају да се санкцијама могу ријешити проблеми, они појма немају каква је овдје ситуација и на тај начин покушавају прикрити своје незнање – истакао је Сијарто.

Коментаришући однос који Мађарска има према предсједнику Републике Српске Милораду Додику рекао је да је небитно шта он мисли о Додику.

-Важно је шта људи у БиХ, а посебно у Републици Српској мисле о њему. Ако сам ја добро схватио, у Српској је он поново изабран за предсједника ентитета и ми то поштујемо и то је веома важно – нагласио је мађарски министар иностраних послова.

Осврнуо се и на проблем илегалних миграција о којем је разговарано на састанку.

-Цијели европски континент и централна Европа суочавају се са тешким изазовима које је донио рат у Украјини, а као што знате Мађарска је под притиском не само због рата већ и са југа због илегалне миграције. У тој ситуацији у којој се Европа налази, врло јасно показује колика је била грешка Европске уније што протеклих година није радила на проширењу Уније на Западни Балкан. Да је ово подручје већ припојено ЕУ, много би се ефикасније носили са проблемима и тешкоћама - рекао је Сијарто.

Додао је да је сукоб у Украјини изазвао глобалну кризу што се тиче снабдијевања храном.

-Због тога рачунамо на јачање миграција. Зауставили смо 265.000 илегалних миграната прошле године на нашим јужним границама. Миграција је опасна појава и треба да се заустави. Што је боља сарадња са земљама у региону Западног Балкана, тим ефикасније можемо да се боримо са илегалним миграцијама –нагласио је Сијарто.

Стејт Департмент

Коментаришући извјештај Стејт Департмента Петер Сијарто је рекао да је запањен тим извјештајем.

-Узимају себи за слободу да квалификују друге земље и да говоре о унутрашњим пословима тако еџ цатедра. Како они то себи смију дозволити? Сматрам да је заиста запањујуће што бирократе из Вашингтона на основу једностраних информација које се финансирају из самих Сједињених Америчких Држава формирају мишљење о нама - јасан је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана