Сијарто: Додик се неће наћи ни на каквој листи санкција док смо ми на власти

Срна
Foto: ATV

ТРЕБИЊЕ- Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Требињу да се предсједник Републике Српске Милорад Додик неће наћи ни на каквој листи санкција док је ова власт у Мађарској.

Сијарто је рекао да они који мисле да на Балкану било шта може да се ријеши санкцијама, појма немају о Балкану.

"Они који желе да се уведу санкције у региону западног Балкана, они се праве као важни на тај начин да покрију колико им је непознаница овај регион. Ти људи су непособни да поштују вољу народа који живе на Балкану", рекао је Сијарто у оквиру сесије "Енергетска стабилност и енергетска независност у региону" на Самиту енергетике.

Он је навео да лидери на Балкану, као што је Додик, нису на лотоу добили награду да буду предсједници него су побиједили на изборима.

"Већина гласача је одлучила да Додик буде предсједник. Мислим да је обавеза свакога да прихвати и поштује ту одлуку и избор. Можете да га волите или да га не волите. Можете и нас да волите и не волите, али били су избори који су донијели резултет", рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, они који желе да се против Додика уведу санкције и да се он нађе на листи санкционисаних особа, они не желе да испоштују вољу грађана Српске.

"Дакле, што се санкција тиче, док смо ми на власти у Мађарској, Додик се сигурно неће наћи ни на каквој листи санкција", рекао је Сијарто.

Такође је навео да санкције уведене Русији нису успјешне, те истакао да су направиле већи проблем Европљанима него Русима.

Он је рекао да санкције нису испуниле планирани циљ.

"Када је ЕУ увела први пакет санкција Русији, током расправе они који су износили аргументе у прилог санкцијама рекли су да су санкције потребне јер ће се због њих Русија повиновати и економски упропастити и неће бити у могућности да настави рат. Дошли смо до десетог пакета санкција, а рат је бруталнији и не чини се да је Русија поклекла", рекао је Сијарто у оквиру сесије "Енергетска стабилност и енергетска независност у региону" на Самиту енергетике.

Он је додао да се санкције могу сматрати као потпуни неуспјех, а бриселске санкције наносе проблеме и европским земљама.

"Висока инфлација и високе цијене енергената су посљедица санкција, ове санкције су нама Европљанима већи проблем него Русима. Ако овом питању не прилазимо на идеолошкој основи, ако не правимо политичко питање, него гледамо чињенице, онда ове санкције немају никакавог смисла, већ су штетне", истакао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана