Шеранић: Закон донесен да обезбиједи здравствену заштиту и лијекове грађанима

ГС
Foto: Архива

​БАЊАЛУКА - Ниједна одлука Уставног суда, нити било који унапријед најављен став Кристијана Шмита, који је нелегални међународни представник у БиХ, не може да оправда чињеницу страха и неизвјесности изазавних код грађана Републике Српске у тренутку када се Закон о лијековима и медицинским средствима РС доносио, рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, којом се привремено стављен ван правне снаге поменути Закона, Шеранић је рекао да је Закон донесен да обезбиједи здравствену заштиту и доступност лијекова грађанима Републике Српске што у септембру 2021. године када је Закон донесен, није био случај.

"Устав БиХ говори да су ентитети, односно Република Српка надлежни за здравствену заштиту и сходно томе је и донесен овај закон", поручио је Шеранић.    

Из ресорног министарства напомињу да су захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, унапријед наговијештен став Уставног суда БиХ, као и најављено самовољно "дјеловање" Шмита, директно усмјерени на спречавање институција Републике Српске да врше Уставом предвиђене надлежности.

"То указује на координисано дјеловање против интереса Републике Српске и њеног народа и потврђује неефикасност институција на нивоу БиХ, њихово неодговорно дјеловање и непоштовање Устава БиХ на који се позивају, као и на потребе Републике Српске да донесе властите одлуке и моделе за заштиту здравља становништва, а за шта има уставно овлашћење", наводе из овог министарства и наглашавају да овакве врсте одлука не могу оправдати нити поништити чињенице да је у јеку једног од најтежих таласа оболијевања људи, умјесто рјешења са нивоа БиХ неоправдана атмосфера страха и неизвјесности у Републици Српској.

"Дјеловање против воље Народне скупштине Републике Српске неће учинити да се то заборави, нити донијети добробит становништву", закључују из Министарства здравља и социјалне заштите РС, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана