Шеранић са представницима синдиката: Плате у здравству биће веће за три и пет одсто

Срна
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић информисао је представнике синдиката у здравству о новим моделима повећања плата запослених у здравственим установама.

Шеранић им је пренио да ће то бити учињено повећањем коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима до 1.000 КМ.

-Сходно претходним захтјевима појединих синдиката разговарано је да се у оквиру расположивих средстава направи разлика у распону коефицијената за медицинске и немедицинске раднике, што ће бити дефинисано кроз Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Српске - саопштено је из ресорног министарства.

Ресорни министар је подсјетио да су радницима у здравству у протекле три године у неколико наврата повећавана примања.

-Влада је у ранијем периоду, уважавајући знатан допринос који су запослени у јавним здравственим установама дали у борби против пандемије вируса корона, пронашла могућност да свим запосленим у јавним здравственим установама повећа плате за шест одсто, изузев директора ових установа за које је повећање три одсто. Са повећањем износа неопорезивог дијела плате, ово повећање плата запослених у здравству износило је до осам одсто - подсјетио је Шеранић.

Шеранић и синдикалци разговарали су у Бањалуци о новим моделима за повећање плата запослених у јавним здравственим установама, између осталог и кроз измјене Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Српске, као и преговорима о посебном колективном уговору за запослене у области здравства.

Састанку су присуствовали представници Синдиката здравства и социјалне заштите, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити, Савеза струковних синдиката медицинских сестара и техничара и Струковног синдиката доктора медицине.

У саопштењу ресорног министарства се напомиње да је Влада омогућила раст плата запосленима у области здравства кроз повећање цијене рада са 135 на 145 КМ од октобра 2019. године у сарадњи са синдикатима у овој области.

-Такође, институције су уважиле напоре радника у здравству у Српској у току пандемије вируса корона, те су у прошлој години уз редовну плату запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 КМ - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана