Шеранић: Примарна здравствена заштита под великим притиском, појачати поштовање мјера

Срна
Шеранић: Примарна здравствена заштита под великим притиском, појачати поштовање мјера

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је због пораста броја заражених вирусом корона потребно да грађани појачају поштовање епидемиолошких мјера, односно да носе маску у затвореном јавном простору, држе дистанцу, избјегавају масовна окупљања и да се вакцинишу.

-Сваки појединац, уколико не предузима ове мјере заштите, треба бити свјестан ризика у који доводи себе и своје најближе - изјавио је Шеранић Срни.

Када је ријеч о пооштравању мјера, он је истакао да је неопходно прво исконтролисати постојеће мјере и то да се оне максимално поштују и да ли доносе или не доносе резултате.

-Уколико не доносе резултат, онда се може размишљати о неким рестриктивнијим мјерама, које се односе на смањивање броја окупљања, те њихово ограничавање - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, уколико јавност не жели да буде затворена, да иде у локдаун или не жели да се вакцинише, онда се мора ићи на одговорност појединца.

-Такође, да гледамо мјере које су сада на снази, а које дефинишу саму одговорност појединца. Уколико појединци не желе да поштују постојеће мјере, онда се мора размишљати о сљедећим, које подразумијевају рестрикције - рекао је Шеранић.

Он сматра да су добре мјере које је Влада прописала с циљем сузбијања епидемије вируса корона, али да се недовољно поштују.

-Пораст броја заражених вирусом корона је очекиван и он се не дешава само у Републици Српској, него и у земљама региона и Европе. Разлози за то су способност вируса да се лако шири, јер вјерујемо да је ријеч о омикрон соју који има изузетну вируленцију, као и то да је период који је иза нас обиловао прославама, те је поштовање епидемиолошких мјера у том периоду било минимално - рекао је Шеранић.

Он је оцијенио да је добро што пораст броја заражених не прати пораст броја хоспитализованих лица која имају озбиљне компликације, те напоменуо да грађани ипак треба да буду опрезни.

-Примарна здравствена заштита је под изузетним притиском, прије свега са аспекта првог прегледа пацијената који се јављају у здравствене установе, како због појаве симптома, али и упућивања да се тестирају - рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана