Шеранић: Немам бојазни од вакцине, први ћу се вакцинисати

Срна
Шеранић: Немам бојазни од вакцине, први ћу се вакцинисати

ДОБОЈ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да нема бојазни од вакцинације против вируса корона, те да ће се врло радо први јавно вакцинисати ако то буде потребно.

 “У БиХ може доћи само вакцина са адекватним сертификатом, квалитетном лиценцом, одобреном од регулатора, што значи да је спремна за употребу. Врло радо ћу се први вакцинисати, међутим нисам ризична категорија која то треба прва да уради”, рекао је Шеранић новинарима у Добоју.

Шеранић је, након састанка посвећеног епидемиолошкој ситуацији у БиХ, нагласио да ће се врло радо јавно вакцинисати како би показао да има изузетно повјерење у вакцину и да заговара вакцинацију.

Он је подсјетио да је Ковакс механизам међународни систем набавке вакцина у оквиру кога је БиХ, по јасним процедурама, кренула у набавку вакцине против вируса корона.

Када је ријеч о потрошној вакциналној опреми, Шеранић је навео да је Институт за јавно здравство Републике Српске направио процјену свега што је потребно.

“То подразумијева шприце, игле и сав потрошни материјал уколико се буде радило о вишедозним паковањима вакцина, што не подразумијева исти тај материјал уколико се буде радило о монодозним вакцинама. Кроз то смо направили процјену и система хладног ланца, у смислу потреба фрижидера, оних који чувају температуру од два до осам степени, али и оних који чувају температуру од минус 25 степени”, објаснио је Шеранић.

Према његовим ријечима, исказане су потребе према заједничком систему набавке Европске комисије, али и према Свјетској банци.

“Уколико се буду радиле потребне набавке радиће се у сарадњи са међународним организацијама по правилима саме набавке и у Српској ће све то бити дистрибуисано путем Института за јавно здравство”, рекао је Шеранић.

Кад је ријеч о вакцинама против сезонске грипе, Шеранић је подсјетио да је Институт за јавно здравство набавио 20.000 вакцина за категорије које се бесплатно вакцинишу, те још 5.000 комерцијалних вакцина, које су набављале и друге здравствене установе.

“Вакцинација није завршена. Спремни смо да докупимо додатне количине вакцине уколико се за тим укаже потреба”, навео је Шеранић.

Помоћник министра здравља Федерације БиХ (ФБиХ) Горан Черкез сматра да се не може упоређивати квалитет донесених мјера и смртност обољелих од ковида 19.

“БиХ је скоро једина земља која је своју ситуацију стабилизовала без жзакључавањаж, што је посљедица изузетно доброг дјеловања јавног здравства. Земља са лимитираним ресурсима је успјела да одговори на све ово”, рекао је Черкез.

Он је додао да је свих претходних мјесеци од огромног значаја била сарадња министарстава здравља Српске и ФБиХ, те подршка влада у набавци свог потребног материјала у борби против ковида 19, тестова и свега другог.

Черкез је навео да је ФБиХ набавила 50.000 доза бесплатних вакцина против сезонске грипе, те још 20.000 комерцијалних вакцина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана