Шеранић: Епидемиолошка ситуација озбиљна, али се стабилизује број позитвних

Срна
Шеранић: Епидемиолошка ситуација озбиљна, али се стабилизује број позитвних

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је епидемиолошка ситуација озбиљна, али стабилна када је ријеч о броју позитивних на вирус корона.


Шеранић је навео да се кроз стабилизацију мало предахнуло и у здравственом систему, али је напоменуо да је на лијечењу у болницама више од хиљаду људи.

Он је указао на неопходност поштовања уведених мјера ради спречавања ширења вируса корона, те да се било какво опуштање не смије дозволити опуштање.

Све док нема могућности да се дјелује на заразу нема опуштања, рекао је Шеранић за АТВ, те додао да ће се једно вријеме маска морати носити и када стигне вакцина.

Он је истакао да ће вирус бити и у наредној години, да од 1. јануара неће се десити ништа ново, већ да грађани треба да се понашају одговорно.

Када је ријеч о вакцинацији, Шеранић је истакао да нико не намјерава да стави у употребу вакцину која није испитана.

Свака вакцина која дође или је у употреби може да дође само ако има одговрајући сертификат о квалитету, ефикасности, мора да испуни све предуслове и услове да би могла да се да било ком становнику Републике Српске, додао је Шеранић.

За серолошку студију која се проводи у Српској, Шеранић је рекао да ће она дати смјернице и показати стање о питању имунитета код популације.

Када је ријеч о пооштравању мјера у земљама у окружењу, Шеранић је рекао да свака земља балансира према својој ситуацији, те да контрола мора да буде максимална.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана