Шеранић: Добродошла свака помоћ и координација

Срна
Шеранић: Добродошла свака помоћ и координација

БЕОГРАД - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је и Српска, као и све земље које се боре против вируса корона, у процесу набавки, прије свега најпотребније личне заштитне опреме, али и дијагностичке и терапијске за збрињавање пацијената чије је здравствено стање најтеже, те истакао да је у ово доба добродошла свака помоћ и координација.

Шеранић је вечерас за РТС рекао да свака криза повећа солидарност и захвалио Србији, њеном предсједнику Александру Вучићу и Влади те земље за оно што чине за Републику Српску.

Он је навео да здравствени системи Републике Српске и Федерације БиХ сарађују у борби против новог вируса, као и да комуникација и међусобна помоћ постоје колико је то могуће.

Шеранић је рекао да се у Републици Српској, гдје је први случај заразе вирусом корона регистрован 5. марта у Бањалуци, тренутно седам особа налази на респиратору, те да су све болнице добиле јасна упутства како да обезбиједе простор да би могле преузети лијечење оних којима затребају респиратори.

Он је нагласио да је суштина у изравњавању епидемиолошке криве и онемогућавању великог притиска на болнице у једном тренутку, што ради и Српска.

Када је ријеч о првобитној намјери Велике Британије да формира колективни имунитет, али касније, ипак, увела рестриктивније мјере, Шеранић сматра да је концепт колективног имунитета био ход по ивици.

“У суштини, свако процјењује свој систем, своје грађане и гледа како на најбољи начин може да одговори на епидемију. Тај колективни имунитет ће нас дочекати већ са октобром и неком наредном сезоном, и то је неминовно”, рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, и Британија се окренула рестриктивнијим мјерама унутар заједнице, те је остала само Шведска која се ломи између ова два концепта - колективног имунитета и рестриктивнијих мјера.

“Са аспекта начина ширења вируса, његових карактеристика, нас самих оваквих какви смо, мислим да су рестриктивне мјере сигурно много бољи концепт и да треба да их се држимо и заједно спроводимо”, нагласио је Шеранић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана