Шеранић: Био бих сретнији да се више људи јавља на вакцинацију

Срна
Шеранић: Био бих сретнији да се више људи јавља на вакцинацију

ПРИЈЕДОР - У Републици Српској до сада је око 38,6 одсто људи вакцинисано првом дозом против вируса корона, око 33 одсто с обје дозе, док је бустер дозу примило око три одсто, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да би као епидемиолог и министар био много сретнији када би се више људи јављало на имунизацију и да Српска, када је о томе ријеч ради све оно што се препоручује у Европи и свијету.

Он је навео да ће тај процес бити настављен у континуитет јер се зна да је вакцина најквалитетније и најефикасније средство превенције заразних обољења, а не само превенције вируса корона.

Одговарајући на питање о најављеном уништавању вакцина којима је истекао рок, Шеранић је рекао да је то редовна процедура која се користи када је ријеч о самим вакцинама, али и било којим другим лијековима.

“Сви лијекови који се користе, било да су ризични или уобичајени, уништавају се у складу са протоколима и зна се на који начин се то ради, постоје овлаштене куће које раде са таквом врстом препарата”, рекао је Шеранић новинарима у Приједору.

Он није могао да каже о којој је количини вакцина је ријеч, те додао да тим податком располаже Институт за јавно здравство Републике Српске, али да су то углавном вакцине “астра зенека” које су долазиле из донације и биле су најмање прихваћене, не само овђе него и у свијету.

Шеранић је појаснио да је тражено да све наредне вакцине које буду долазиле кроз међународне програме буду оне за које постоји интерес грађана, мислећи притом на вакцине “фајзер”, “модерна”, а да друге, као што је “астра зенека” могу да уступе трећим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана