Семберци казнили прелетаче

Дарко Момић
Семберци казнили прелетаче

ДОБОЈ, БИЈЕЉИНА - Бирачи у Бијељини и Добоју различито су се поставили према кандидатима за одборнике који су на овогодишњим локалним изборима подршку тражили на листи друге странке у односу на локалне изборе 2016. године.

Кандидати странке Миће Мићића - СДС Семберије - који су 2016. године били кандидати СДС-а добили су мању подршку бирача, док су бивши СДС-овци у Добоју који су ове године наступали на листи СНСД-а добили и по неколико пута више гласова него прије четири године.

Тако је носилац одборничке листе бијељинског СДС-а на изборима 2016. године Јован Гајић тада освојио 3.894 гласа, а ове године, као четврти на листи Мићићеве странке, добио је само 801 глас. Дугогодишњи одборник СДС-а Славко Новаковић прије четири године као кандидат те странке добио је подршку 3.928 бирача, а ове године 1.016 гласова и завршио је на тек 22. мјесту по броју гласова. Томо Ковачевић је као 12. на листи СДС-а освојио 2.743 гласа, а ове године као носилац листе Мићићеве странке добио је 2.214 гласова.

И сви остали кандидати СДС Семберије који су у ту странку прелетјели из СДС-а добили су мање гласова. Драго Стајић је са 3.928 пао на 2.351 глас, Ивана Петричевић са 2.531 глас на само 400, Бранка Марковић-Савчић са 1.177 на 543, Жељка Грујичић са 2.276 на 1.504, Зоран Максимовић са 1.602 на 1.050, а мање гласова освојили су и сви остали прелетачи.

С друге стране, бивша предсједница Омладине СДС-а Нина Букејловић 2016. године у трци за одборника у добојском парламенту освојила је 6.402 гласа, а ове године као кандидат СНСД-а чак 14.605 гласова. Њен супруг Милош Букејловић прије четири године добио је подршку 4.473 бирача, а ове године чак 13.900. Скоро дупло више гласова, чак 7.332 ове године освојио је Ален Старчевић који је 2016. године на листи СДС-а добио 4.069 гласова, а свој резултат највише је поправио Младен Филиповић. Он је као кандидат СДС-а прије четири године освојио 2.812, а ове године као кандидат СНСД-а чак 8.126 гласова.

Универзитетски професор и предсједник Института за друштвена истраживања из Бијељине Драго Вуковић каже да на локалним изборима има више конкретних разлога да се за неког гласа, јер се сви добро познају, па су избори мање ствар високе политике и идеологије.

- Бирачи препознају лоше људе којима је борба за власт питање свих питања или људе који мијењају странке да би се задржали у политичком животу. Интересантно је да и поред тих негативних референци у знатној мјери подржавају такве кандидате и не смета им њихова политичка превртљивост - каже Вуковић.

Он додаје да је данас у политици огроман број таквих, од општинског до државног нивоа, истичући да су такве ситуације посебно видљиве у Добоју и Бијељини.

- Бивши СДС-овци у Бијељини су кажњени, иако нису имали неке личне негативне поене. Они су кажњени само зато што су напустили велику странку у вријеме њене највеће кризе, док ови што су изабрани нису прошли снагом свог персоналитета него инфраструктурним изборним инжињерингом - каже Вуковић.

С друге стране, наставља он, у Добоју су у прелетачи под окриљем нове партије забиљежили невјероватан резултат.

- Мислим да је за то најзаслужнија јака партија и јак кандидат за градоначелника - каже Вуковић.

Он додаје да је данашња политика изњедрила много нових модела како се добија или губи повјерење код бирача, али да треба уложити доста напора да се дође до истина које данас карактеришу стање политичких странака.

Проценти

Када је ријеч о Бијељини, најмањи пад у броју гласова од свих бивших функционера СДС-а који су прелетјели у СДС Семберије имао је Зоран Софренић. Он је 2016. године освојио 3.530 гласова, а ове године 3.208. Ипак, ако се узме у обзир да је ове године на изборе у Бијељини изашло око 10.000 бирача мање, онда је Софренићев пад релативан, јер је процентуално освојио више гласова него прије четири године. Слично је и са Александром Бунијевцем и Игором Новаковићем који су ове године освојили око 150 гласова мање, али с обзиром на излазност, процентуално су добили већу подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана