Селак: Уставом из 1992. постављен снажан темељ Српске

ГС
Селак: Уставом из 1992. постављен снажан темељ Српске

БАЊАЛУКА - Данас се навршава 29 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за стварање Републике Српске.

Предсједник СПС и посланик у актуелном сазиву Народне Скупштине Републике Српске Горан Селак тим поводом истакао је да су за стварање Српске као парламентарне уставне демократије заслужни посланици Скупштине српског народа у БиХ који су 28. фебруара 1992. усвојили први Устав Српске. 

“Данас, након 29 година од тог историјског дана, прилика је да скренемо пажњу међународној и домаћој јавности на два кључна аспекта која овај догађај симболизује. Међународној јавности, да укажемо да је ово недвосмислен показатељ да је Република Српска легитиман и легалан израз воље српског народа у БиХ да јасним уставно-правним оквиром заштити своју безбједност и равноправност, те да је воља српског народа увијек била организација друштва и државе на принципима својственим свим цивилизованим европским народима.“ поручио је Селак.

“Ово је најбољи одговор свима који ниподаштавају Републику Српску у жељи да је делегитимишу. И домаћој јавности, ово је подсјетник колико су далековиди били посланици прије готово три деценије, када су Републику Српску која је тад била пред непосредним вихором ратних дешавања замислили као уставну републику, земљу равноправних становника једнаких пред законом. Управо због тога, наша је обавеза већа да истрајно и бескомпромисно Републику Српску градимо као заједницу којом владају закони, а не појединци.” додао је Селак.

Он је нагласио да је крајње вријеме за доношење новог Устава Републике Српске, те да тај важан посао не смије више бити талац блокада у Вијећу народа Републике Српске.

“Снажно осуђујемо опструкције партија са сједиштем у Сарајеву који годинама спрјечавају иновирања најважнијег правног акта без иједног ваљаног разлога. Управо овај примјер јасно показује због чега у новом Уставу треба преиспитати и ограничити капацитет Вијећа народа РС за блокаде и опструкције. Формално проглашење Бање Луке за главни град, те низ других важних измјена захтијевају пун ангажман свих структура власти све док се нови Устав, усаглашен са новим временом и потребама Републике Српске не донесе.” поручио је Селак.

“Мјера у којој поштујемо сопствени Устав и законе, мјера у којој не допуштамо да било ко и било шта буде изнад нашег правног система, јесте мјера у којој поштујемо и волимо своју Републику Српску. Увјерени смо да је вријеме пред нама вријеме у којем ће поштовање Устава, закона, вриједан рад, породичне вриједности и знање поново постати врхунске вриједности. Будућност Српске у том случају је загарантована, а мудра и храбра одлука посланика из 1992. године показаће се као оправдан и визионарски потез.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана