Селак о Резолуцији ПС БиХ: Не можемо дозволити ревизију историје

Г.С.
Селак о Резолуцији ПС БиХ: Не можемо дозволити ревизију историје

Социјалистичка партија Српске осуђује покушај минимизирања жртава које је српски народ поднио током геноцида у Независној држави Хрватској.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, за СПС представља релативизацију геноцида почињеног над српским народом на простору некадашње Независне државе Хрватске. Ово је на Посебној сједници Народне Скупштине Републике Српске поручио предсједник СПС Горан Селак.

Он је додао да поменута Резолуција представља наставак кориштења историје у политичке сврхе.

- Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио парламент БиХ а о којој је данас ријеч, за нас је наставак кориштења историје у дневнополитичке сврхе.

 И то не би било спорно, да нашу историју, и конкретно историју Бањалуке, не чине управо ђаци Шарговачке школе. Мученици из Јасеновца, Јадовна, Шушњара, Старог Брода, Пребиловаца, Гаравица, Дивосела и свих других стратишта српског народа су наша историја. Наша историја је славна али и болна. И сигурно није предмет политичке лицитације у Парламенту БиХ. Нисмо заборавили да током 50 година нису могле ни свијеће да се запале, ни да се служе парастоси на стратиштима. А сада треба да прихватимо и пристанемо на нове ревизије и нова прекрајања од стране оних којима се не свиђа улога њихових предака и њихових народа у тој историји? То нећемо дозволити – истакао је Селак.

Предсједник СПС је нагласио да је потребно да НСРС постигне јединствен став којим се осуђују и овај, али и сви будући покушаји ревизије историје.

- Народна Скупштина треба да одбаци Резолуцију као понижавајућу а СПС ће подржати закључке који подразумијевају опредијељеност Народне Скупштине Републике Српске за осуду и супростављање свим покушајима ревизије историје, поготово по питању српских жртава у Другом Свјетском рату и антифашистичке и ослободилачке борбе српског народа. Поред тога, подржаћемо сваку иницијативу и сваки вид дјеловања појединаца, удружења и институција који се баве злочинима над српским народом, прикупљањем података и научним радовима из тог дијела наше историје. Нека то буде наш одговор на покушаје релативизације и прекрајања историје – истакао је Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана