Седмица судске нагодбе

Срна
Седмица судске нагодбе

САРАЈЕВО - У свим првостепеним и другостепеним судовима у БиХ од 23. маја до 3. јуна, биће одржане седмице судске нагодбе током којих странке могу да на бржи и економичнији начин ријеше своје спорове, саопштио је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ.

Ријеч је, како је појашњено, о могућности да се судски спор ријеши на бржи начин, нарочито у предметима који се односе на наплату комуналних и сличних услуга мале вриједности, радне спорове, исплату дугова и наплату новчаних потраживања, накнаду штете, подјелу ствари и некретнина у заједничком власништву, уређење међа, материјална давања, породичне и спорове у вези са алиментацијом, те друго.

Закључивањем споразума, који има исту правну снагу као и судска пресуда, и странке и суд су поштеђени дуготрајног вођења судског поступка, непотребног прибављања и извођења доказа, одлагања/одгађања рочишта, дуготрајног поступка намирења, евентуалног другостепеног поступка, те се избјегавају бројни додатни трошкови редовног судског поступка.

"Странке које су заинтересоване и желе да своје предмете ријеше судском нагодбом могу се самостално, преко свог заступника или у договору са супротном страном, обратити суду и писаним приједлогом или на други начин предложити закључење судске нагодбе", напоменуто је из ВСТС-а.

ВСТС, на чију иницијативу ће бити одржана седмице нагодбе, наводи да се све то реализује од 2016. године с циљем промовисања судске нагодбе као мирног, бржег и економичнијег начина рјешавања спорова.

У саопштењу је истакнуто да странке могу да склопе судску нагодбу и независно о периоду одржавања Седмица судске нагодбе.

ВСТС ће ради активније улоге суда и повећања употребе института судске нагодбе у свакодневној судској пракси у БиХ 30. маја организовати прву од три планиране панел дискусије о теми "Улога суда у закључењу судске нагодбе", која ће окупити бројне релевантне представнике судијске заједнице.

"Интензивнија примјена овог института значајно би растеретила рад правосудних институција, што би истовремено значило мање трошкове за странке у судском поступку, али и бржи приступ грађана и пословних субјеката правди", закључено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана